EN

Mappes, Johanna: Biologisten vuorovaikutusten tutkimuksen huippuyksikkö, Jyväskylän yliopisto

Huippuyksikön tutkimuksen kohteena ovat eliöiden väliset tapahtumat. Biologiset vuorovaikutukset läpäisevät eliömaailman molekyyleistä ekosysteemeihin. Tutkimuksen isot kysymykset ovat usein samoja, vaikka tarkastelun kohteena olisi kasvi, sieni, hyönteinen, bakteeri, ihminen tai kokonainen ekosysteemi.

Tämän laajan eliöspektrin vuorovaikutukset voivat perustua sekä yhteistyöhön että kilpailuun. Ne voivat tapahtua peto-saalis- tai isäntä-loissuhteessa. Lisäksi hämmästyttävän usein eri organisaatiotasot, yksilöt ja populaatiot, ajautuvat eturistiriitoihin näiden vuorovaikutusten tuoksinassa.

Jotta pystyisimme kattavaan ja tuloksekkaaseen biologisten vuorovaikutusten tutkimukseen, tarvitsemme yhteisen viitekehyksen. Määrittelemämme viitekehys on luonnonvalinta, joka operoi elämän kaikilla tasoilla.

Huippuyksikössä tutkitaan näitä vuorovaikutuksia ekologisesti realistisessa asetelmassa, yli useiden trofia- ja valintatasojen ja kattavan eliövalikoiman viruksista selkärankaisiin. Tuloksena on syvällisempi tieto siitä, minkälaiset vuorovaikutukset ja olosuhteet joko auttavat eliöiden sopeutumista muuttuvaan ympäristöön tai johtavat vääjäämättä niiden tuhoon.

Luonnonsuojelubiologiset kysymykset ja aikamme suuret ympäristöongelmat ovat luonteeltaan eturistiriitojen tuloksia. Siksi on tärkeää tuoda ihmisten tietoisuuteen jopa esihistorialliselta ajalta peräisin olevien eliöiden käyttäytymismallien taustoja.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
professori Johanna Mappes
Jyväskylän yliopisto, p. (014) 260 2317
etunimi.sukunimi(at)jyu.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Liselotte Sundström, Helsingin yliopisto
Jaana Bamford, Jyväskylän yliopisto
Hanna Kokko, Helsingin yliopisto

Huippuyksikössä mukana:
Jyväskylän yliopisto, Helsingin yliopisto

Viimeksi muokattu 9.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »