SV EN

Aaltonen, Lauri: Syöpägenetiikan tutkimuksen huippuyksikkö, Helsingin yliopisto

Suomessa tehdään poikkeuksellisen laadukasta ja menestyksekästä syöpätutkimusta. Syöpätutkijoiden pitkän tähtäimen tavoitekin on kunnianhimoinen: muuttaa syöpä tautina merkityksettömäksi uusimman geeniteknologian avulla ja useiden tutkimusalojen huippuammattilaisten yhteistyöllä.

Syöpä on kahden genomin tauti: potilaan perimä ja kasvaimen genominen rakenne ovat keskeisiä tekijöitä sen synnyssä. Genomitutkimuksen teknologian kehitys mahdollistaa ihmisyksilön ja syöpäkasvaimen koko genomin analysoinnin. Genomin laajuista analyysiä tehdään valituilla lupaavimmilla tutkimuslinjoilla. Tutkimus tuottaa valtavan määrän tietoa, koska se tehdään jopa tuhannella näytteellä rinnakkain.

Huippuyksikössä tätä dataa hallitaan kahdessa vaiheessa. Ensin tehdään tietojenkäsittelytieteen avulla sekvenssianalyysiä eli järjestetään miljoonia sekvenssin palasia optimaaliseen järjestykseen, jotta niistä on mahdollista tunnistaa todelliset näytekohtaiset erot taustakohinan seasta. Tämän jälkeen yksikön systeemibiologit selvittävät, mikä osa variaatiosta liittyy kasvainalttiuteen. Kun käsitys syntyy, tehdään Suomen syöpärekisteristä hakuja, joilla etsimme samantyyppisiä potilaita.

Jos tutkimuksissa löydetään periytyvää kasvainalttiutta selittäviä geenimuutoksia, on käytettävissä ennustava alttiustesti. Näin tutkimustyöllä pystytään auttamaan riskihenkilöitä ja vähentämään sekä sairastuvuutta että kuolleisuutta.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
akatemiaprofessori Lauri Aaltonen
Helsingin yliopisto, p. (09) 191 25 595
lauri.aaltonen(at)helsinki.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Eero Pukkala, Suomen syöpärekisteri
Sampsa Hautaniemi, Helsingin yliopisto
Jussi Taipale, Helsingin yliopisto
Veli Mäkinen, Helsingin yliopisto

Huippuyksikössä mukana:
Helsingin yliopisto, Suomen Syöpärekisteri

Viimeksi muokattu 13.2.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »