SV EN

Palva Airi: Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden tutkimuksen huippuyksikkö

Huippuyksikössä tutkittiin elintarviketuotantoketjun  ruokaketjun  keskeisiä mikrobiologisia haasteita. Mikrobiologiset tekijät vaikuttavat oleellisesti elintarvikkeiden turvallisuuteen ja käyttökelpoisuuteen koko ruokaketjussa, alkutuotannosta kuluttajan terveyteen, "pellolta vatsaan". Kokonaisvaltainen lähestymistapa on välttämätön, kun kehitetään kestäviä mikrobiologisen riskinhallinnan ratkaisumalleja ja elintarviketurvallisuutta.

Nykyaikaiset elintarviketuotannon prosessit ja kylmäketjut ovat muuttaneet elintarvikkeiden mikrobiekologisia olosuhteita. Ne ovat aiheuttaneet uusia mikrobiologisia turvallisuushaasteita, joiden hallitsemiseksi tarvitaan uutta tutkimusta. Elintarvikevälitteisistä taudinaiheuttajista yksikössä tutkittiin erityisesti kylmäkestoisia ja itiöllisiä bakteereja sekä bakteereja, joilla on matala infektioannos. Elintarvikkeiden tuotekehitys aiheuttaa myös uudentyyppisiä pilaantumisongelmia, mihin liittyen tutkitaan kylmäkestoisia maitohappobakteereita ja tiettyjä enterobakteeriryhmiä.

Elintarviketurvallisuus toteutetaan viime kädessä ihmisten hyvinvointina ja suolistoterveytenä.
Merkittävä osa yksikön tutkimuksesta kohdistuikin ihmisten suolistomikrobistoon, elintarvikevälitteisiin sairauksiin, bakteerien ominaisuuksiin sekä isännän ja mikrobien vuorovaikutusmekanismeihin. Lisäksi kehitettiin uudentyyppisiä rokotteita tiettyihin tuotantoeläinten suolistoinfektioihin sekä tutkitaan antibioottiresistenssin syntyä ja leviämistä.

Tutkimus oli laaja-alaisuudessaan ja monitieteisyydessään ainutlaatuinen Euroopassa. Tutkimuksen ja tutkijankoulutuksen vahvuutena oli eläinlääkäreiden, mikrobiologien, biokemistien, molekyylibiologien ja bioinformaatikkojen yhteistyö, jonka ansiosta voidaan käyttää monia erilaisia lähestymistapoja. Yhteistyötä tehtiin myös suomalaisen elintarvike- ja lääketeollisuuden kanssa, tavoitteena yritysten kilpailukyvyn lisääminen.

Tutkimustyön tavoitteet

Tavoitteena oli 1) tutkia ja ymmärtää isännän, suolistomikrobiston ja probioottisten bakteerien välisiä molekyylitason vuorovaikutusmekanismeja, kehittää suolistoinfektioiden ennaltaehkäisyyn muun muassa bionanoteknologiaan pohjaavia limakalvorokotevektoreita sekä kehittää molekyylidiagnostiikkaa ja biomarkkereita suoliston terveydentilan tutkimiseen; 2) tutkia kylmäkestoisten maitohappobakteerien ja Enterobacteriaceae-heimon bakteerien taksonomiaa, monimuotoisuutta ja aineenvaihduntaa sekä kontaminaatioreittejä; 3) tutkia Campylobacter- jaHelicobacter-sukujen bakteerien evoluutiota, ekologiaa, epidemiologiaa ja taudinaiheuttamisominaisuuksia; 4) tutkia vaarallisten Clostridium-, Listeria- ja Yersinia-elintarvikepatogeenien molekyyliepidemiologiaa ja funktionaalista genomiikkaa sekä kehittää diagnostiikkaa näiden mikrobien sopeutumisvasteiden ymmärtämiseksi elintarvikkeissa ja niiden teollisissa tuotantoympäristöissä.

Tutkimus tuottaa tietoa, joka muun muassa auttaa suolistoinfektioiden ehkäisyssä ja suoliston terveydentilan tutkimuksessa. Lisäksi saadaan tietoa, joka auttaa kehittämään prosessihygieniaa, suojelemaan kuluttajia elintarvikkeita pilaavilta bakteereilta ja vähentämään ennenaikaisesta tuotteiden pilaantumisesta johtuvia elintarviketeollisuuden tappioita.

Huippuyksikön organisaatio

Yksikköä johti eläinlääketieteellisen mikrobiologian professori Airi Palva Helsingin yliopistosta, Palva on peruseläinlääketieteen laitoksen mikrobiologian ja epidemiologian osaston johtaja, Helsingin yliopiston mikrobiologian dosentti ja Turun yliopiston molekyylibiologian dosentti. Aikaisemmin hän on työskennellyt Helsingin yliopiston virologian laitoksella, Kansanterveyslaitoksella, Orion Yhtymässä, ryhmänjohtajana Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa ja erikoistutkijana MTT:llä.

Yksikkö koostui neljästä tutkimusryhmästä, jotka toimivat Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnassa. Ryhmissä työskenteli kaikkiaan 5 professoria, 13 tohtoritutkijaa, 62 väitöskirjantekijää, 22 laboranttia ja 2 muuta akateemista, yhteensä 104 henkilöä.

Viimeksi muokattu 18.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »