SV EN

Rosenholm Jarl B.: Funktionaalisten materiaalien huippuyksikkö

Huippuyksikön tutkimuskohteina olivat 1) paperi- ja pakkausteollisuudesta poistuvia massatuotteita korvaavat korkealuokkaiset täsmätuotteet, 2) graafisen teollisuuden ja kommunikaatioteollisuuden (ICT) monimediatuotesovellukset (hybridimedia), 3) terveydenhoitoteollisuuden integroidut tuotesovellukset ja lääke- ja elintarvikepakkaukset sekä 4) paperi- ja pakkaustuotteiden laadunvarmennus, kuljetusseuranta ja aitousvarmennus.

Huippuyksikössä tehtiin perustutkimusta, joka kattaa koko arvoketjun raaka-aineiden valmistuksesta tuotteiden demonstraatioon.

Tutkimusosapuolten osaaminen oli poikkitieteellisyydessään ainutlaatuinen.

Tutkimustyön tavoitteet

Huippuyksikön tavoitteena oli 1) kehittää materiaaleja, jotka kykenevät tunnistamaan ulkoisen (kemiallisen, sähköisen, magneettisen, biologisen, lämpö, optisen tai akustisen) ärsykkeen ja vastaavat ärsykkeeseen hallitulla tavalla, 2) koota materiaalit kuitupohjaisiksi yhdistelmämateriaaleiksi (esim. paperiksi), jolla on hierarkinen (moniulotteinen) interaktiivisuus, 3) tuottaa painoteknisesti yhdistelmämateriaalipinnoille interaktiivisia orgaanisia komponentteja, kuten indikaattoreita, sensoreita ja transistoreita; jatkuva "rullalta rullalle" tuotantomenetelmä takaa nykyistä alemmat tuotehinnat sekä 4) demonstroida Åbo Akademin varoin perustetussa funktionaalisten materiaalien painatuslaboratoriossa (Fun Print) funktionaalisten älymateriaalien valmistusvaihtoehtoja.

Huippuyksikön organisaatio

Yksikköä johti professori Jarl B. Rosenholm Åbo Akademin fysikaalisen kemian laitokselta. Rosenholm on toiminut ja toimii johtavissa tehtävissä alansa keskeisimmissä kansallisissa, eurooppalaisissa ja muissa kansainvälisissä nanotiedejärjestöissä.

Tutkimus oli hyvin poikkitieteellistä: siihen osallistuvat Åbo Akademin fysikaalisen kemian laitos, fysiikan laitos, paperijalostuksen laboratorio ja teknisen polymeerikemian laboratorio sekä Helsingin yliopiston polymeerikemian laboratorio ja FunPrint-laboratorio

Lisäksi tärkeitä taustaorganisaatioita olivat Jarl B. Rosenholmin johtama Graduate School of Materials Research -tutkijakoulu (GSMR) sekä Kansainvälinen sellu- ja paperitekniikan tutkijakoulu (PaPSaT).

Huippuyksikössä työskenteli 6 professoria, noin 30 pää- ja sivutoimista ydintutkijaa sekä 18 muulla rahoituksella toimivaa, yksikön työtä tukevaa tutkijaa.

Viimeksi muokattu 18.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »