SV EN

Räisänen Antti: Älykkäiden radioiden ja langattoman teknologian huippuyksikkö

Huippuyksikössä keskityttiin radiotieteen ja -tekniikan sekä langattoman tietoliikenteen tutkimukseen ja kansainvälisesti korkeatasoiseen koulutukseen.

Tärkeitä tutkimusalueita olivat suurtaajuus-, mikroaalto- ja millimetriaaltotekniikka, moniantennijärjestelmät, monistandardiradiot, tietoliikenteen integroitujen piirien suunnittelu ja langattoman tietoliikenteen signaalinkäsittely.

Tutkimustyön tavoitteet

Tutkimuskohteet vaihtelivat keinotekoisten materiaalien sähkömagneettisesta mallintamisesta ja tietoliikenneteoriasta signaalinkäsittelyalgoritmeihin, antenni- ja piirisuunnitteluun sekä radiomittaustekniikan kehittämiseen ja prototyyppiradiojärjestelmien toteuttamiseen.

Älykkäät moniantennijärjestelmät johtavat tehokkaampaan radiospektrin käyttöön; älykkäät radioanturit ja millimetriaaltokamerat mahdollistavat esimerkiksi sujuvamman henkilö- ja tavaraliikenteeseen sekä parantavat turvallisuutta ja teollisten prosessien toimintaa.

Huippuyksikön organisaatio

Huippuyksikköä johti Teknillisen korkeakoulun (TKK) radiotekniikan professori ja radiolaboratorion esimies Antti Räisänen. Hän toimii puheenjohtajana sähkö- ja tietoliikennetekniikan tieteellisessä neuvostossa, TKK:n väitöskirjalautakunnassa sekä TKK:n ja VTT:n yhteisen tutkimusinstituutin MilliLabin (Millimetre Wave Laboratory of Finland  ESA External Laboratory) johtokunnassa.

Huippuyksikkö toimi TKK:n sähkö- ja tietoliikennetekniikan osastolla ja koostui kolmesta radiotekniikan, yhdestä signaalinkäsittelyn ja yhdestä piiritekniikan tutkimusryhmästä. Yksikössä työskenteli noin 90 henkilöä, joista noin 30:llä on tohtorin tutkinto ja noin 40 tekee väitöskirjaa.

Tutkimustyötä tehtiin läheisessä yhteistyössä langattoman tietoliikenteen ja teknologian teollisuuden kanssa. Yksikkö oli siten voimakkaasti mukana suomalaisen yhteiskunnan kehittämisessä ja maan kilpailukyvyn ylläpitämisessä.

Yksikkö toimi Suomen Akatemian nimeämänä huippuyksikkönä myös vuosina 20022007.

Viimeksi muokattu 18.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »