EN

Oja Erkki: Adaptiivisen informatiikan tutkimuksen huippuyksikkö

Adaptiivinen informatiikka oli tietotekniikan piiriin kuuluva tutkimusala, jossa pyrittiin löytämään suurissa tietojoukoissa olevia relevantteja ja informatiivisia käsitteitä, osatekijöitä sekä niiden välisiä suhteita. Tarkoituksena oli tiivistää ja tuoda tieto helpommin käyttäjän saataville.

Tietomassojen käsittelyyn käytettiin automaattisia tilastollisia koneoppimismenetelmiä. Huippuyksikkö aikoi kehittää muun muassa järjestelmiä, jotka käsittelevät monimuotoista, samaan yhteyteen liittyvää tietoa kuten tekstiä, videota, puhetta ja esimerkiksi käyttäjän palautetta. Tällaisen tiedon jalostaminen vaatii paitsi hahmontunnistusta, kuvankäsitttelyä ja puheentunnistusta, myös kognitiotieteellisiä menetelmiä.  Lisäksi yksikkö aikoi kehittää ja soveltaa menetelmiään bioinformatiikkaan ja neuroinformatiikkaan yhdessä aivotieteen ja molekyylibiologian asiantuntijoiden kanssa.  Menetelmiä vietiin myös käytäntöön yhteistyössä kotimaisten yritysten kanssa. 

Monet käytetyistä menetelmistä perustuivat tutkimukseen, jota yksikössä tehtiin edellisen huippuyksikkökauden (2000-2005) aikana. Adaptiivisen informatiikan tutkimuksen huippuyksikkö koostui viidestä tutkimusryhmästä.

Yksikön johtajana toimi professori Erkki Oja.

Viimeksi muokattu 20.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »