Pihlajaniemi Taina:Kollageenitutkimusyksikkö

Kollageenit ovat solunvälitilassa toimiva proteiiniperhe, jonka eri jäsenillä on lukuisia tärkeitä tehtäviä ja jonka muutokset ovat osallisina monissa taudeissa. Oulun yliopiston kollageenitutkimusyksikkö selvitti monia kollageenien rakenteeseen, synteesiin, tehtäviin ja tautimuutoksiin kuuluvia kysymyksiä. Tavoitteena oli saada uutta tietoa mm. kollageenisynteesin keskeisten entsyymien rakenteesta ja toiminnasta, tutkimusyksikössä löydetyn kolmen uuden kollageenityypin tehtävistä ja merkityksestä sekä ruston kollageenien erikoispiirteistä. Tulokset auttoivat ymmärtämään tiettyjen lihas- ja silmätautien sekä nivelrikon ja selkäsairauksien syntymekanismeja, ja tulokset voivat johtaa kollageenien liikamuodostusta estävien lääkkeiden sekä nivelreuman "kollageenihoidon" kehittämiseen. 

Yksikkö tutki edelleen myös kehittämäänsä menetelmää ihmiskollageenien tuottamiseksi hiivasoluissa geeniteknologian avulla. Tällaisilla kollageeneilla on lukuisia käyttöalueita lääketieteessä ja suuri kaupallinen arvo.

Yksikössä oli 3 tutkijaryhmää, joissa oli yhteensä 10-15 väitellyttä tutkijaa sekä noin 30 väitöskirjatyöntekijää. Lisäksi tutkimusyksikköön kuului kymmenkunta tutkimusta avustavaa henkilöä. Yksikön johtajana toimi professori Taina Pihlajaniemi.

Viimeksi muokattu 30.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »