Peltonen-Palotie Leena: Tautigeenien tutkimusyksikkö

Tautigeenien tutkimusyksikön tutkijaryhmät hyödynsivät tutkimushankkeissaan suomalaisväestön erityispiirteitä: eristyneisyyttä, pientä perustajaväestöä ja erinomaista perusterveydenhuoltoa. Pitkälti juuri näiden ryhmien työn tulosta onkin se, että tautigeenien tutkimus on yksi kansainvälisesti parhaiten tunnettuja suomalaisen tieteen aloja. 

Genomiprojektin valmistumisen myötä tautigeenien tutkimus kohtasi aivan uusia menetelmällisiä ja strategisia haasteita: Kuinka selvittää solu- ja eläinmallein tautien solu- ja kudostason oireita, miten geenihoito niitä helpottaisi ja miten geenit ja elinolosuhteet vaikuttavat yleisten kansantautien ilmenemiseen? 

Viisi yksikön ryhmää suunnitteli yhteisen ohjelman, jolla lähivuosina vahvistettiin ryhmien osaamista geenien toiminnallisissa analyyseissä ja perustettiin uusimpien teknologioiden osaamisyksiköitä. Huippuyksikön tutkimustyö tähtäsi erityisesti keskushermostoa vaurioittavien tautigeenien toiminnan ymmärtämiseen sekä suomalaisten kansantautien alttiusgeenien tunnistukseen mm. MS-taudissa, paksunsuolen syövässä ja astmassa.

Tutkimusryhmien johtajat ja ryhmien koko:
Akatemiaprofessori Lauri Aaltonen (11)
Dosentti Anu Jalanko (13)
Professori Juha Kere (17)
Dosentti Anna-Elina Lehesjoki (15)
Professori Leena Peltonen-Palotie (30), toimi yksikön johtajana

Viimeksi muokattu 30.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »