EN

Jernvall, Jukka: Kokeellisen ja laskennallisen kehitysbiologian huippuyksikkö, Helsingin yliopisto

Huippuyksikössä tutkitaan kokeellista ja laskennallista kehitysbiologiaa. Yksikössä on erityistä osaamista eri elinten kehityksestä sekä yksilönkehityksen ja evoluution tietokonemallinnuksesta. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti hampaiden, karvojen, maitorauhasten ja kärpästen siipien kehitykseen. Näitä elimiä yhdistää se, että ne kaikki kehittyvät alkion ulkokerroksesta ja niiden kehitystä säätelevät samankaltaiset mekanismit.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää elinten muodon ja uusiutumisen logiikkaa. Olennaista on kysyä, mikä yksilönkehitystä ohjaavissa geeniverkoissa saa aikaan eri elimet? Mikä yksilönkehityksessä muuttuu evoluutiossa? Miten uudet elimet rakentuvat kantasoluista?

Pyrkimyksenä on saavuttaa ymmärrys niistä yleisistä periaatteista, jotka ohjaavat eri elinten muotoutumista ja siitä, miten geenien mutaatiot aiheuttavat elinten kehityshäiriöitä. Yksikössä rakennetaan erilaisia työkaluja elinten mallinnukseen sekä kuvannus- ja kasvatusmenetelmiä, joilla voidaan tutkia elinten kehitystä ja uusiutumista kokeellisesti. Tuloksia ja työkaluja voidaan hyödyntää perustutkimuksessa, opetuksessa sekä tulevaisuudessa myös elinten rakentamisessa kantasoluista.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
akatemiaprofessori Jukka Jernvall
p. (09)191 59352
etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Isaac Salazar-Ciudad, Helsingin yliopisto
Irma Thesleff, Helsingin yliopisto
Osamu Shimmi, Helsingin yliopisto
Marja Mikkola, Helsingin yliopisto

Viimeksi muokattu 12.2.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »