EN

Ikkala, Olli: Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikkö, Aalto-yliopisto

Uusiutuvien biopohjaisten materiaalien ja biologisten prosessien kysyntä kasvaa jatkuvasti yhteiskunnassa. Samaan aikaan uusien teknologioiden kehittäminen edellyttää yhä parempia, toiminnallisempia ja edullisesti tuotettavia materiaaleja. Tämä vaatii huomion keskittämistä myös materiaalien ominaisuuksiin. Näiden tavoitteiden yhteensovittamiseksi tarvitaan uudenlaista lähestymistapaa tutkimuksessa.

Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikössä muokataan ja tutkitaan materiaaleja molekyylitasolta nanotasolle. Huippuyksikön tavoitteena on luoda tieteellistä ymmärrystä siitä, miten biologiset raaka-aineet, materiaalien biologinen räätälöiminen ja tuottaminen, itsejärjestäytyminen ja geneettinen ohjaus voidaan valjastaa tulevaisuuden materiaalitieteeseen. Huippuyksikössä yhdistyvät neljä osaamisaluetta: molekyylien ja kolloidien itsejärjestäytyminen, proteiinien geneettinen muokkaus, selluloosan ja puupohjaisten nanomateriaalien tuottaminen ja räätälöiminen sekä räätälöityjen biomolekyylien biologinen tuottaminen.

Biosynteettisten materiaalien haasteena on niiden valmistamisen hankaluus. Huippuyksikkö hakee muutosta biosynteettisten materiaalien valmistustapaan ja pyrkii edistämään erilaisten materiaalien hyödyntämistä tuotantoprosesseissa. Yksikön visio on, että seuraavina vuosikymmeninä rajat materiaalitieteiden ja biologisten tieteiden välillä katoavat ja biologiset tuotantomekanismit tulevat kustannustehokkaiksi. Tällä olisi merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus Suomessa.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
akatemiaprofessori Olli Ikkala
Aalto-yliopisto, p. 050 410 0454
etunimi.sukunimi(at)aalto.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Markus Linder, Aalto-yliopisto
Merja Penttilä, VTT
Janne Laine, Aalto-yliopisto

Huippuyksikössä mukana:
Aalto-yliopisto, VTT

Viimeksi muokattu 10.2.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »