EN

Järki ja uskonnollinen hyväksyminen

Järki ja uskonnollinen hyväksyminen banneriHuippuyksikössä tutkitaan, miten historiassa ja nykypäivänä uskonnolliset ryhmät ovat hyväksyneet tai tunnustaneet muita yhteiskunnan toimijoita sekä päinvastoin, miten uskonnot on hyväksytty erilaisissa yhteiskunnissa. Tutkimuksen kohteena ovat antiikin aika ja varhaiskristillisyys sekä kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden kohtaamiset. Tutkimuksessa tarkastellaan myös suvaitsevaisuuskeskustelua keskiajasta valistukseen sekä julkisuudessakin usein esiintyvää aihetta: vähemmistöjen kohtelua. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan filosofisia malleja nykypäivän uskontokeskustelun ymmärtämiseksi.

Tutkimuksessa käytetyt menetelmät ovat historiallisia ja filosofisia. Tutkimuksessa pyritään ymmärtämään tutkimuskohdetta ja luomaan mahdollisimman yleispäteviä malleja uskonnolliselle ajattelulle ja käyttäytymiselle. Tutkimustuloksia sovelletaan myös käytäntöön.

Ensimmäinen yksikön kokonaisesitys koskee uskonnollista hyväksymistä aatehistoriassa. Tutkimuksessa tuotetaan nykypäivän malleja, jotka auttavat monikulttuurisen yhteiskunnan suvaitsevaisuuden lisäämisessä. Tutkimuksessa esitetään tutkimukselliset perusteet näkemykselle, jonka mukaan uskonnoilla voisi eroistaan huolimatta olla yhteinen käsitys järkiperäisen keskustelun mahdollisuuksista ja rajoista.

Lisätietoja

  • professori Risto Saarinen, Helsingin yliopisto (HY)
  • Sami Pihlström, HY
  • Ismo Dunderberg, HY
  • Virpi Mäkinen, HY
  • Taneli Kukkonen, University of Otago

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 29.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »