EN

Saarinen, Risto: Järki ja uskonnollinen hyväksyminen-huippuyksikkö, Helsingin yliopisto

Huippuyksikössä tutkitaan, miten historiassa ja nykypäivänä uskonnolliset ryhmät ovat hyväksyneet tai tunnustaneet muita yhteiskunnan toimijoita sekä päinvastoin, miten uskonnot on hyväksytty erilaisissa yhteiskunnissa. Tutkimuksen kohteena ovat antiikin aika ja varhaiskristillisyys sekä kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden kohtaamiset. Tutkimuksessa tarkastellaan myös suvaitsevaisuuskeskustelua keskiajasta valistukseen sekä julkisuudessakin usein esiintyvää aihetta: vähemmistöjen kohtelua. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan filosofisia malleja nykypäivän uskontokeskustelun ymmärtämiseksi.

Tutkimuksessa käytetyt menetelmät ovat historiallisia ja filosofisia. Tutkimuksessa pyritään ymmärtämään tutkimuskohdetta ja luomaan mahdollisimman yleispäteviä malleja uskonnolliselle ajattelulle ja käyttäytymiselle. Tutkimustuloksia sovelletaan myös käytäntöön.

Ensimmäinen yksikön kokonaisesitys koskee uskonnollista hyväksymistä aatehistoriassa. Tutkimuksessa tuotetaan nykypäivän malleja, jotka auttavat monikulttuurisen yhteiskunnan suvaitsevaisuuden lisäämisessä. Tutkimuksessa esitetään tutkimukselliset perusteet näkemykselle, jonka mukaan uskonnoilla voisi eroistaan huolimatta olla yhteinen käsitys järkiperäisen keskustelun mahdollisuuksista ja rajoista.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
professori Risto Saarinen
Helsingin yliopisto, p. 029 412 2510
etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Sami Pihlström, Helsingin yliopisto
Ismo Dunderberg, Helsingin yliopisto
Virpi Mäkinen, Helsingin yliopisto
Taneli Kukkonen, Univ. Of Otago

Viimeksi muokattu 12.2.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »