EN

Rajojen, identiteettien ja transnationalisaation tutkimus

Rajojen, identiteettien ja transnationalisaation tutkimuksen huippuyksikkö banneriRajatutkimus on viimevuosikymmeninä yleistynyt ja herättänyt kiinnostusta erityisesti maailmaa järisyttävien tapahtumien yhteydessä. Huippuyksikkö tutkii valtion tilallista muutosta, tilallista sosialisaatiota ja identiteettejä, rajojen ylitystä sekä globaalien virtojen hallintaa. Perinteisten näkökulmien sijasta yksikön tutkimus on rakennettu siten, että tutkimukseen saadaan uudenlaisia näkökulmia rajoihin sekä kansojen ja yksilöiden identiteetteihin. Työ on tutkimuksellisesti ja yhteiskunnallisesti erittäin relevanttia ja ajankohtaista.

Tänä päivänä rajat eivät ole sidottu valtioon, vaan ne ilmenevät sekä sosiaalisina että teknologisina vallan ja kontrollin maisemina. Suljetut valtiot ovat siis muuttaneet mittakaavaansa ja venyneet verkostoiksi. Transnationalisaation eli rajojen yli tapahtuvan toiminnan tutkimuksessa yksikön erityinen mielenkiinnon kohde on suomalainen aluesuunnittelujärjestelmä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan sosialisaation, kansallisen identiteetin ja kansalaisuuden muokkautumista. Tutkimuksen ydin on ihmismaantieteessä, mutta huippuyksikössä ylitetään tieteenalojen rajoja sekä teorian että empiirisen tutkimuksen osalta.

Huippuyksikön tavoitteena ovat tulokset, jotka voisivat parhaimmillaan muuttaa tutkimusalan käsitteitä ja keskeisiä lähestymistapoja. Yksi hankkeen suurimmista haasteista on kansainvälisen näkyvyyden saaminen suomalaiselle yhteiskunta- ja kulttuuritutkimukselle. Pyrkimyksenä on, että huippuyksikkö lisää maantieteen merkitystä tieteiden kentässä.

Lisätietoja

  • professori Anssi Paasi, Oulun yliopisto (OY)
  • Jouni Häkli, Tampeeen yliopisto
  • Jarkko Saarinen, OY
  • Sami Moisio, OY

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 29.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »