EN

Auringon pitkäaikaisen muutoksen ja vaikutusten tutkimus

Auringon pitkäaikaisen muutoksen ja vaikutusten tutkimus banneriReSoLVE-huippuyksikkö tutkii avaruusilmastoa eli Auringon magneettikentän ja magneettisen aktiivisuuden pitkäaikaista vaihtelua ja sen vaikutusta erityisesti Maan lähiavaruudessa.

Auringon toiminta on vaihdellut dramaattisesti viime vuosikymmeninä. Huippuyksikkö pyrkii selvittämään, mitä viimeisen 100–150 vuoden aikana Auringossa on tapahtunut ja mitä vaikutuksia sillä on ollut Maan magneettisen myrskyisyyden kehitykselle. Aurinkotuulen häiriöt voivat aiheuttaa merkittäviä ongelmia teknologisille järjestelmille, kuten satelliiteille, tietoliikenteelle sekä sähkönjakeluverkostolle. Auringon toiminta vaikuttaa myös Maan ilmakehään ja ilmastoon monin eri tavoin, joista on toistaiseksi varsin vähän tietoa.

Huippuyksikkö koostuu viidestä läheisesti keskenään työskentelevästä tiimistä, jotka tekevät muun muassa Auringon magneettikenttien tuoton ja hiukkasten ilmakehävaikutusten numeerista mallinnusta sekä satelliiteilla ja maanpäällisillä mittauksissa saatujen pitkien mittaussarjojen vertailua, analysointia ja tulkintaa. Yksikkö on alan kansainvälinen uranuurtaja ja kattaa avaruusilmastotutkimuksen Auringosta Maan lähiavaruuteen ja ilmakehään todennäköisesti laajemmin kuin mikään muu tutkimusryhmä.

Lisätietoja

  • professori Kalevi Mursula, Oulun yliopisto (OY)
  • Timo Asikainen, OY
  • Maarit Mantere, Helsingin yliopisto
  • Ilya Usoskin, OY
  • Eija Tanskanen, Ilmatieteenlaitos

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 29.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »