EN

Kulmala, Markku: Ilmakehäntutkimuksen huippuyksikkö – molekyyleistä ja biologisista prosesseista globaaliin ilmastotutkimukseen, Helsingin yliopisto

Ilmakehäntutkimuksen huippuyksikössä tutkitaan ilmakehää ja sen vuorovaikutuksia eri ekosysteemien kanssa. Tutkimus perustuu laajaan mittausasemien verkostoon, joka tuottaa tarkkaa tietoa ilmakehän ja luonnon välisistä energia- ja ainevirroista. Yksikössä mitataan esimerkiksi metsissä syntyviä pienhiukkasia, jotka osallistuvat ilmakehässä pilvien muodostukseen ja vaikuttavat sitä kautta ilmastoon. Tutkimuksen kohteena ovat myös ilmanlaatu sekä muuttuvan ilmaston ja ilmansaasteiden väliset kytkennät.

Yksikön tutkimus ulottuu molekyyli- ja solutasolta globaaliin ilmastoon. Tutkimuksessa tuotetaan ainutlaatuisia aikasarjoja havainnoimalla ilmakehän ja biosfäärin muutoksia Suomessa ja ympäri maailmaa. Kontrolloitujen kokeiden ja mallien avulla pyritään selvittämään havaittujen ilmiöiden taustalla olevia prosesseja.

Huippuyksikön tavoitteena on vähentää ilmastonmuutokseen liittyvää tieteellistä epävarmuutta. Tuloksena on entistä syvällisempää ymmärrystä ja paremmin sovellettavia tuloksia ilmakehän ja luonnon ekosysteemien takaisinkytkennöistä. Tulokset auttavat ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista. Yksikössä on monia eri alan asiantuntijoita, ja jokainen tuo oman erikoisosaamisensa yhteisesti tutkittavan ilmiön äärelle.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
akatemiaprofessori Markku Kulmala
Helsingin yliopisto, p. (09) 19 150 756
etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Timo Vesala, Helsingin yliopisto
Jaana Bäck, Helsingin yliopisto
Annele Virtanen, Itä-Suomen yliopisto
Yrjö Viisanen, FMI
Marja-Liisa Riekkola, Helsingin yliopisto

Huippuyksikössä mukana:
Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Ilmatieteen laitos

Viimeksi muokattu 12.2.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »