EN

Ilmakehäntutkimus – molekyyleistä ja biologisista prosesseista globaaliin ilmastotutkimukseen

Ilmakehäntutkimus – molekyyleistä ja biologisista prosesseista globaaliin ilmastotutkimukseen banneriIlmakehäntutkimuksen huippuyksikössä tutkitaan ilmakehää ja sen vuorovaikutuksia eri ekosysteemien kanssa. Tutkimus perustuu laajaan mittausasemien verkostoon, joka tuottaa tarkkaa tietoa ilmakehän ja luonnon välisistä energia- ja ainevirroista. Yksikössä mitataan esimerkiksi metsissä syntyviä pienhiukkasia, jotka osallistuvat ilmakehässä pilvien muodostukseen ja vaikuttavat sitä kautta ilmastoon. Tutkimuksen kohteena ovat myös ilmanlaatu sekä muuttuvan ilmaston ja ilmansaasteiden väliset kytkennät.

Yksikön tutkimus ulottuu molekyyli- ja solutasolta globaaliin ilmastoon. Tutkimuksessa tuotetaan ainutlaatuisia aikasarjoja havainnoimalla ilmakehän ja biosfäärin muutoksia Suomessa ja ympäri maailmaa. Kontrolloitujen kokeiden ja mallien avulla pyritään selvittämään havaittujen ilmiöiden taustalla olevia prosesseja.

Huippuyksikön tavoitteena on vähentää ilmastonmuutokseen liittyvää tieteellistä epävarmuutta. Tuloksena on entistä syvällisempää ymmärrystä ja paremmin sovellettavia tuloksia ilmakehän ja luonnon ekosysteemien takaisinkytkennöistä. Tulokset auttavat ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista. Yksikössä on monia eri alan asiantuntijoita, ja jokainen tuo oman erikoisosaamisensa yhteisesti tutkittavan ilmiön äärelle.

Lisätietoja

  • akatemiaprofessori Markku Kulmala, Helsingin yliopisto (HY)
  • Timo Vesala, HY
  • Jaana Bäck, Helsingin HY
  • Annele Virtanen, Itä-Suomen yliopisto
  • Yrjö Viisanen, Ilmatieteen laitos
  • Marja-Liisa Riekkola, HY

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 28.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »