EN

Knuuti, Juhani: Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikkö, Turun yliopisto

Huippuyksikössä pyritään kehittämään uusia diagnostisia menetelmiä verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien varhaiseen toteamiseen ja ehkäisemiseen sekä tehokkaaseen hoitoon ja kuntoutukseen. Suomessa kuolee vuosittain eniten ihmisiä sydänsairauksiin, ja yksi huippuyksikön tavoitteista onkin ymmärtää, miten sydänsairaudet syntyvät ja kehittyvät. Sydän- ja aineenvaihduntasairauksilla on runsaasti yhteyksiä. Lihavuuteen liittyvä diabetes on yksikön merkittävän tutkimuskohteen ateroskleroosin eli valtimonrasvoitustaudin tärkeä riskitekijä. Liikalihavuudesta ja aineenvaihduntasairauksista aiheutuu suuria terveydenhuollon kustannuksia.

Huippuyksikön käytössä on poikkeuksellisen monipuolinen työkalupakki, jossa yhdistyvät perustutkimus ja kliininen tutkimus. Tämän seurauksena yksikössä toimii ammattilaisia monilta eri aloilta. Tutkimuksessa käytetään uusinta geenitekniikkaa ja eläinmalleja. Lisäksi käytössä on yksi maailman suurimmista diabetestutkimuksen kohorttiaineistoista. Näiden välineiden avulla kehitetään uutta diagnostiikkaa ja geeniterapioita. Yksikössä hyödynnetään myös molekyylikuvantamista, PET-kuvausta sekä erikoiskameroita.

Huippuyksiköllä on kunnianhimoisia tavoitteita, joista yksi on tyypin 2 diabeteksen perimmäisten syiden löytäminen ja diabeteksen kehitykseen vaikuttaminen. Tutkimuksen kautta pyritään kehittämään uusia hoitomuotoja ja helpottamaan hoitoon hakeutumista, diagnoosien tekoa ja kuntoutusta. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii saumatonta yhteistyötä kaikkien osa-alueiden välillä. Huippuyksikössä toimii runsaasti tutkijoita kaikilta asteilta, ja yksikkö haluaakin tarjota erityisesti juuri väitöskirjansa valmiiksi saaneille mahdollisuuden luoda omaa senioriprofiiliaan.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
professori Juhani Knuuti
Turun yliopisto, p. (02) 313 2842
etunimi.sukunimi(at)utu.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Nuutila Pirjo, Turun yliopisto
Laakso Markku, Itä-Suomen yliopisto
Ylä-Herttuala Seppo,Itä-Suomen yliopisto 

Huippuyksikössä mukana:
Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto

Viimeksi muokattu 17.12.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »