EN

Jacobs, Howard: FinMIT, mitokondrioiden, aineenvaihdunnan ja sairauksien tutkimuksen huippuyksikkö, Tampereen yliopisto

FinMIT tutkii molekyylimekanismeja, jotka säätelevät mitokondrioiden tasapainoa. Yksikön tutkimuksessa pyritään ymmärtämään patologisia mekanismeja tautimalleja apuna käyttäen sekä testataan hoitostrategioita. Tutkimuksessa keskitytään suorien ja välillisten mitokondriovajaatoimintojen patofysiologiaan sekä etsitään yhteyksiä ja mekanismeja aineenvaihduntaperäisen ylipainon ja mitokondrioiden välillä. Huippuyksikössä perustutkimus yhdistetään rautaiseen käytännön lääketieteelliseen asiantuntemukseen.

Mitokondrioiden vajaatoiminnan on havaittu olevan tärkeä tekijä monissa sairauksissa, kuten hermostorappeumissa, sydänsairauksissa ja yleisissä aineenvaihduntasairauksissa. Tällä hetkellä mitokondriosairauksiin ei ole parannuskeinoa ja toimivia hoitojakin on vain kourallinen. Tutkimuksen pohjalta kehitettävät hoitomuodot ovat siis täysin uudenlaisia.

Huippuyksikössä tutkitaan, miten mitokondriot pysyvät hyvälaatuisina soluissa ja miten ne kommunikoivat solun muiden osien kanssa ylläpitääkseen aineenvaihdunnan tasapainoa. Tämä tieto yhdistetään geenianalyyseihin niissä suvuissa, joissa on havaittu mitokondrioperäisiä sairauksia. Tavoitteena on kehittää tautimalleja hoitojen testaamiseksi.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
akatemiaprofessori Howard Jacobs
FinMIT, Tampereen yliopisto
p. (03) 3551 7731, +358 50 341 2894
howard.t.jacobs(at)uta.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Kirsi Pietiläinen, Helsingin yliopisto 
Brendan Battersby, Helsingin yliopisto
Anu Wartiovaara, Helsingin yliopisto

Huippuyksikössä mukana:
Tampereen yliopisto, Helsingin yliopisto

Viimeksi muokattu 17.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »