EN

Kalvotutkimus: lipidi-proteiini-vuorovaikutuksista biologisiin toimintoihin

Kalvotutkimus: lipidi-proteiini-vuorovaikutuksista biologisiin toimintoihin banneriKalvotutkimuksen huippuyksikössä selvitetään niitä yleisiä lainalaisuuksia, joilla solujen pääkomponentit, valkuaisaineet eli proteiinit ja rasvat eli lipidit, keskustelevat keskenään. Kalvoliikenteeksi kutsuttua mekanismia on tutkittu menestyksekkäästi, mutta lipidiproteiini-vuorovaikutuksista tiedetään vasta hyvin vähän. Lipidikalvot sekä mahdollistavat että rajoittavat proteiinien välisiä vuorovaikutuksia. Sillä, minkälaisessa kalvoympäristössä proteiini sijaitsee, on suuri vaikutus siihen, mitä se kykenee tekemään ja kenen kanssa se pystyy keskustelemaan. Huippuyksikkö pyrkii selvittämään tätä ilmiötä.

Huippuyksikössä kehitetään ja käytetään uusia tekniikoita, joilla proteiinien ja lipidien vuorovaikutusta voidaan selvittää. Tutkimuksessa hyödynnetään kuvantamista, biofysikaalisia ja -kemiallisia menetelmiä sekä matemaattista mallintamista. Tutkimuksen kohteena ovat solun perusmekanismit, joten tarkastelua ei rajata yksittäisen solukon, soluosaston tai taudin hoitoon. Tutkimuksen tulokset säteilevät kuitenkin hyvin monelle alalle ja niistä voi olla hyötyä esimerkiksi lääkekehityksessä sekä sydän- ja verisuonisairauksien ja Alzheimerin tautimekanismien ymmärtämisessä.

Huippuyksikön tutkimusta tukevat hyvät kansainväliset yhteistyöverkostot alan tutkijoiden kanssa. Yksikössä voidaan muodostaa laajoja kysymyksiä, joihin vastaaminen on yhteistyön voimin mahdollista. Yksikkö jakaantuu kahteen ryhmään, joista yksi tutkii kolesterolia ja toinen aktiinia, eli solujen yleisintä proteiinia ja tukirakenteiden muodostajaa. Lisäksi teoreettisen fysiikan tutkijat ja FiDiPro-ryhmä simuloivat nanotason ilmiöitä, kuten molekyylien osien ja atomien välisiä vuorovaikutuksia.

Lisätietoja

  • akatemiaprofessori Elina Ikonen, Helsingin yliopisto (HY)
  • Pekka Lappalainen, HY
  • Ilpo Vattulainen, Tampereen yliopisto

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 23.1.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »