EN

Aro, Eva-Mari: Primaarituottajien molekyylibiologian huippuyksikkö, Turun yliopisto

Primaarituottajien molekyylibiologian huippuyksikössä selvitetään kasvien ja yhteyttävien mikro-organismien kasvua, kehitystä sekä stressi- ja energia-aineenvaihduntaa. Tutkimuksessa hyödynnetään uusimpia systeemi- ja synteettisen biologian tutkimusmenetelmiä.

Primaarituottajien molekyylibiologinen tutkimus sekä sitä hyödyntävä biotaloutta edistävä soveltava tutkimus on maailmanlaajuisesti hyvin pirstoutunutta. Fossiilisten polttoaineiden kulutus on aiheuttanut ilmastonmuutoksen ja kasvava ihmispopulaatio vaatii ruoantuotannon lisäystä. Lisäksi Euroopan unioni on esittänyt uusia strategioita biotalouteen siirtymiselle. Avainasemassa on kuitenkin primaarisen energiatuotannon rajallisuus. Kasvien, levien ja syanobakteerien kykyä sitoa auringon energiaa ihmiselle käyttökelpoiseen muotoon ruoaksi, polttoaineiksi ja eläinten rehuksi on tehostettava.

Huippuyksikön päämääränä on selvittää, miten yhteyttävä organismi yhdistää auringon valoenergian sitomisen ja sitä seuraavat hiiliaineenvaihdunnan reaktiotiet, sekä tutkia mahdollisuuksia primaarituotannon tehostamiseksi. Yksikön fotosynteesitutkimuksen ja kasvien kehityksen sekä stressibiologian tutkijat ovat kansainvälisesti tunnustettuja omilla aloillaan. Aloilla on ollut tähän asti hyvin vähän kosketuspintaa toistensa kanssa, mutta nyt ne yhdistyvät ainutlaatuisena kokonaisuutena.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
akatemiaprofessori Eva-Mari Aro
Turun yliopisto, p. (02) 333 5931
evaaro(at)utu.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Jaakko Kangasjärvi, Helsingin yliopisto
Yrjö Helariutta, Helsingin yliopisto
Esa Tyystjärvi, Turun yliopisto

Huippuyksikössä mukana:
Turun yliopisto, Helsingin yliopisto

Viimeksi muokattu 23.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »