EN

Hyyppä, Juha: Laserkeilaustutkimuksen huippuyksikkö, Paikkatietokeskus

Laserkeilaimen perusidea on yksinkertainen: kohteen ja laserin välinen etäisyys mitataan esimerkiksi laserpulssin kulkuajan perusteella. Kun laserkeilaimen asento ja paikka tiedetään tarkasti, mitattu etäisyys voidaan muuttaa sijainniksi. Laserkeilain tuottaa kohteesta pistepilven, jota voidaan käyttää äärimmäisen tarkkaan kolmiulotteiseen kartoitukseen.

Laserkeilaustutkimuksen huippuyksikkö pitää sisällään laitetekniikan tutkimuksen ja kehityksen, paikannusteknologioiden kehittämisen ja niiden avulla tehtävien uusien innovatiivisten avausten, datankäsittelymenetelmien, esitystekniikoiden ja sovellusten perinpohjaisen tutkimuksen. Laserkeilauksen sovellukset ovat keskeisiä esimerkiksi metsätaloudessa puuston arvioinnissa ja rakennetun ympäristön 3D-mallinnuksessa.

Huippuyksikön tapa tehdä tutkimusta on hyvin poikkitieteellinen ja yksikössä on paljon eturivin tutkijoita, joista suuri osa on harvinaisen nuoria. Laserkeilaus on myös tutkimusalana nuori, noin 15 vuotta vanha. Yksikössä uskotaan laserkeilauksen kokonaisvaltaiseen ja positiiviseen merkitykseen jokaisen kansalaisen elämässä 2020-luvun informaatioyhteiskunnassa.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
Professori Juha Hyyppä
Paikkatietokeskus, p. 0295 30 8000
etunimi.sukunimi(at)nls.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Markus Holopainen, Helsingin yliopisto 
Juha Kostamovaara, Oulun yliopisto
Hannu Hyyppä, Aalto-yliopisto

Huippuyksikössä mukana:
PaikkatietokeskusHelsingin yliopisto,
Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto

Viimeksi muokattu 6.7.2017
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »