Asumisen energia muuttuu!

12.5.2016

29.4.2016, Nina Wessberg, Uusi Energia USE-hanke

Mikä ihmeen maalämpö? Mikä kummallinen lämpöpumppu? Näin saattoi moni kysyä vielä kymmenen vuotta sitten. Sen sijaan nyt, vuonna 2016, esimerkiksi jääkiekko-ottelun mainostaululle iskeytyvä maalämpöratkaisujen tarjoajan mainos ei hämmästytä enää ketään. Maalämpöpumpuista, ilmalämpöpumpuista ja ilma-vesilämpöpumpuista on tullut arkipäivää. Lämpöpumppu kuluttaa esimerkiksi vain kolmanneksen suoran sähkölämmitteisen rakennuksen energiasta. Lisätään tähän vielä poistoilmalämpöratkaisut niin päästään oikeasti kiinni tämän päivän energiaratkaisuihin uusissa omakotitaloissa ja kerrostaloissa, myös vanhoissa.

Energiatehokkuuden korostaminen asumisessa johtaa siihen, että lämpöä kuluu aina vain vähemmän asuntojen lämmittämiseen. Uskaliaammat sanovat jo ääneen, että lähes 0 –energiataloissa jopa suoraa sähkölämmitystäkin voisi pitää fiksuna ratkaisuna; ainakin yhdistettynä sähkön varastointiin, jotta mahdollisten huippukulutusjaksojen aikoina ei kuormitettaisi energiaverkkoa sietämättömästi. Ja jos hiilineutraaliuden tavoitteiden valossa suurin osa sähköstäkin tuotetaan tulevaisuudessa, vaikka kaukaisessakin, fossiilivapaasti, niin mikäpäs siinä. Joka tapauksessa selvää on, että keskitetyistä ratkaisuista kaukolämmön määrä pienenee johtuen pienemmästä lämmöntarpeesta rakennuksien energiatehokkuuden parantuessa. Kaukolämmön tarve saattaa jopa puolittua tulevina vuosina.

Meneillään oleva muutos asumisen energiaratkaisuissa on systeeminen. Tämä tarkoittaa sitä, että asumisen energian ympärillä vellovat markkinat muuttuvat ratkaisevasti; Energiatehokkuus esimerkiksi pienentää lämpöenergian myyntiä, toisaalta lähienergian sovellusten kasvaessa avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka muuttavat myös kuluttajien käytäntöjä. Tutkimme tätä Suomen Akatemian Uusi Energia ohjelman USE hankkeessa. Kohteenamme on se, mitä markkinoilla tapahtuu, jos ja kun kuluttajien mielenkiinto suuntautuu kohti omia talokohtaisia lämmöntuotantotapoja – miten koko systeemi muuttuu?

Tarvitaan toimijoita toimittamaan teknisiä ratkaisuja, asentamaan ne, säätämään, huoltamaan ja korjaamaan ne myös tulevaisuudessa. Jos käyttöön otetaan hybridiratkaisuja, joissa yhdistetään erilaisia energiantuotantoratkaisuja, esimerkiksi maalämpöä, aurinkoa, vesitakkaa jne. järjestelmistä saattaa tulla ohjauksen ja säätöjen suhteen hyvinkin monimutkaisia, jopa kompleksisia. Energiaan liittyvien palveluyritysten liiketoimintamahdollisuudet kasvavat tämän myötä.

Ovatko talotekniikan ammattilaiset valmiina tähän systeemiseen muutokseen? Perinteisetkin patterien säätöprosessit ovat joskus ylivoimaisia suorittaa. Miten sitten, kun digitaalisuus ja langattomuus järjestelmissä lisääntyvät, kuka ne osaa säätää, huoltaa ja korjata? Asunnoista tulee älykkäitä, niin kuin autoistakin on tullut. Tarvitaan ”merkkihuoltoa”, jonka hallussa on vikakoodien lukulaitteet ja muu tarvittava äly!

Havainnoin Tampereen Asta-messuilla palveluntarjoajien kenttää energia-asioiden suhteen. Silmiinpistävää oli maalämpö- ja muiden lämpöpumpputarjoajien valtava määrä. Sen sijaan älykkäiden talotekniikkaratkaisuiden tarjoajia oli todella vähän. Talotekniikka tullee kuitenkin olemaan tulevaisuuden talojen kehitysprosessissa ratkaisujen toimivuuden avain.

Loppuun totean vielä, että siellä jääkiekko-ottelussa ei näkynyt yhtään aurinkoenergiamainosta, ei tuulivoimalatoimittajaa eikä puuenergiaa, vain lämpöpumppumainos! Eikä siellä ollut myöskään energiapalveluiden mainostajaa, vain laitetoimittaja! Tämä kuvastanee osaltaan energia-alan kuluttajamarkkinoiden vallitsevaa tilannetta.

Viimeksi muokattu 12.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »