SV EN

Tekoälyn uudet sovellukset fysikaalisten tieteiden ja tekniikan tutkimuksessa 2018-2021


Ohjelmamuistio

Erilaisten datalähtöisten menetelmien merkitys tutkimuksessa, hallinnossa ja teollisuudessa kasvaa jatkuvasti. Tekoälymenetelmien taustalla ovat koneoppimisen, hahmontunnistuksen, tilastotieteen, tiedonlouhinnan ja tietokantatekniikoiden laskennallisten ja ohjelmistoteknisten menetelmien merkittävät edistysaskeleet, käytettävissä olevien opetusaineistojen voimakas laajeneminen sekä laskentatehon nopea kasvu. Näillä uusilla menetelmillä on laajoja sovelluksia myös tieteenteossa, erityisesti uudenlaisessa monitieteisessä tieteenteossa. Tässä ohjelmassa tutkitaan koneoppimisen ja laajemmin tekoälyn hyödyntämistä fysikaalisissa tieteissä ja tekniikan tutkimuksessa. 

Ohjelman ensisijainen tavoite on

  • synnyttää tieteellisiä läpimurtoja hankkeissa, joissa korkeatasoinen tekoälytutkimus yhdistyy korkeatasoiseen fysikaalisen tieteen tai tekniikan tutkimukseen ja joissa tekoälyn rooli tutkimuksellisen läpimurron mahdollistajana on keskeinen. Tieteellinen läpimurto voi tapahtua joko tekoälytutkimuksessa ja/tai fysikaalisessa tieteessä tai tekniikan tutkimuksessa.

Ohjelman muut tavoitteet ovat

  • tekoälyn uusien sovelluskohteiden ja tutkimusyhteistyömahdollisuuksien tunnistaminen fysikaalisissa tieteissä ja tekniikassa
  • alan tutkimuksen uudistuminen uudenlaisen tutkijayhteistyön kautta
  • datajoukkojen tuominen hyötykäyttöön ja avoimen datan mahdollisuuksien aktiivinen hyödyntäminen rahoitetuissa hankkeissa.

Akatemian hallitus on varannut ohjelmalle rahoitusta enintään 7 miljoonaa euroa. Ohjelmassa rahoitettavat hankkeet muodostavat ohjelmallisen kokonaisuuden yhdessä Akatemian ICT2023 -ohjelmassa rahoitettavien tekoälytutkimushankkeiden kanssa. Ohjelmahaku tutkijoille päättyi syyskuussa 2017.

Yhteystiedot

ohjelmapäällikkö Tommi Laitinen
puh. 029 533 5057

ohjelmapäällikkö Tuomas Katajarinne
puh. 029 533 5067

projektisihteeri Sanna Hytönen
puh. 029 533 5032

etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »