EN

MISU-ohjelman avajaisseminaari 21.4.2016 Helsingissä

19.2.2016

Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit (MISU) -akatemiaohjelman avajaisseminaari järjestettiin 21.4.2016 Hotelli Katajanokalla Helsingissä.

Ohjelma

Tilaisuus oli suunnattu tutkijayhteisölle, päättäjille, tutkimuksen hyödyntäjille ja muille sidosryhmille. Aamupäivä käsitteli mineraalipoliittisia asioita yleisemmällä tasolla, kun taas iltapäivä oli varattu hanke-esittelyille. Kaivosalalla, mineraalivarannoilla ja niiden hyödyntämisellä on merkittävä vaikutus Suomen talouteen. Mineraalivarantojen resurssitehokkuus on tärkeässä roolissa kiertotalousajattelun tehostuessa. Alan tutkimus ja teollisuus ovat lähellä toisiaan. Myös lainsäädännöllä ja lupamenettelyillä on suuri vaikutus merkittävien mineraalivarantojemme hyödyntämisessä.

Ensimmäisessä esityksessä Riikka Aaltonen käsitteli päivän aihetta Työ- ja elinkeinoministeriön näkökulmasta otsikolla What’s up in mineral policy. Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) rahoittaa eurooppalaista raaka-ainetarpeisiin syventyvää mineraalialan innovaatiokeskittymää (KIC), jonka kuudesta toimipaikasta yksi on Espoon Otaniemessä. Dr Denise McCluskey esitteli tämän Raw Materials KIC:n toimintaa otsikolla EIT Raw Materials: Opportunities to turn research into business. Aamun ensimmäinen pääpuhuja, Professori Magnus Ericsson, esitteli alan taloutta globaalista näkökohdasta otsikolla Mineral economics from a global perspective. Aamun toinen pääpuhuja Dr Jeremy Mann puhui alan haasteista vesitalouden näkökulmasta otsikolla R&D needs to meet the water usage & management challenges in mining/mineral processing industry.

Iltapäivällä Mineraalivarannot ja korvaavat materiaalit –akatemiaohjelman ensimmäisessä hankehaussa ”Primäärit mineraalivarannot” rahoitetut kuusi hanketta esittäytyivät. Päivän päätteeksi oli varattu aikaa verkottumiselle posterisession muodossa.

Hankkeiden esityksiä:
Development of laser spectroscopy for the rapid analysis of REE-bearing minerals – LaseREE
Saara Kaski

Mineral Systems and Mineral Prospectivity in Finnish Lapland
Ferenc Molnár

“Social license to operate”: a real tool or rhetoric? Examining the mining industry in Finland, Australia, and Canada
Rauno Sairinen

Viimeksi muokattu 4.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »