Lapset vaikuttavat kertomalla omasta hyvinvoinnistaan

Lapset pääsevät osallistumaan heistä tehtävään tutkimukseen kertomalla omasta hyvinvoinnistaan. Lapset kertovat hyvinvoinnistaan – Kuka kuuntelee? (TelLis) -tutkimushankkeen tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle lapsen kokemaa ja kertomaa hyvinvointia. Hanke on osa Suomen Akatemian Lasten ja nuorten hyvinvointi ja terveys (SKIDI-KIDS) -tutkimusohjelmaa.

Tutkimuksen lähtökohtana on ajatus siitä, että lasten kokeminen, eläminen ja maailmassa oleminen on kokonaisvaltaista. Lapset kertovat paitsi sanallisesti myös toimimalla, valokuvaamalla sekä sadutusmenetelmällä kerättyjen kertomusten ja leikin välityksellä. Tutkimus kohdistuu lasten kokemaan ja kertomaan hyvinvointiin erilaisissa arjen kasvuympäristöissä: kotona, koulussa ja päivähoidossa. Lapsen osallisuus on tutkimuksessa erityinen eettinen, sisällöllinen ja menetelmällinen haaste.

Projektin tuloksena tuotetaan tietoa lasten koetusta hyvinvoinnista. Siinä nostetaan esiin kerronnan merkityksellisyyttä. Lisäksi jatketaan kerronnan menetelmien kehittelyä sekä lapsiin liittyvään tutkimukseen että käytännön työvälineeksi lasten arkielämään - kotiin, päiväkotiin, kouluun ja poliittiseen päätöksentekoon.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä lapset kertovat hyvinvoinnistaan, miten heitä kuullaan ja miten lasten hyvinvointia voidaan edistää kehittämällä kerronnan käytäntöjä lasten arkielämässä. Lapselle kertominen on merkityksellinen tapa ymmärtää itseään ja maailmaa ympärillään. Tutkijoille ja muille aikuisille lasten kerronta tarjoaa näköalan lasten omiin hyvinvoinnin kokemuksiin.

Hanke on Oulun ja Helsingin yliopistojen välinen konsortio eli yhteistutkimus. Tutkimusryhmät työskentelevät yhdessä tavoitteenaan saada tietoa lasten hyvinvoinnista sekä kehittää kerrontaa menetelmänä. Menetelmä edistää lasten hyvinvointia ja edesauttaa aikuisia ymmärtämään lasten elettyä ja koettua hyvinvointia. Näin kertominen muuttaa ja kehittää toimintakäytäntöjä lasten hyvinvointia edistäviksi. Lisäksi hankkeessa on useita yhteistyökumppaneita eri maissa.

Viimeksi muokattu 17.7.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »