Ilmastonmuutoksen tutkimusta kehitysmaissa tuetaan suunnatulla haulla

28.2.2012

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja niihin sopeutumisen tutkimusta kehitysmaissa tuetaan Suomen Akatemian ja ulkoasiainministeriön kehitystutkimusvaroilla. Erillinen kehitystutkimuksen suunnattu haku ilmastonmuutoksen alalta toteutettiin ministeriön lisämäärärahoin. Haussa rahoitettavat hankkeet liitettiin osaksi Akatemian ilmastonmuutoksen tutkimusohjelmaa FICCAa.

Suomen Akatemia ja ulkoasiainministeriö rahoittavat vuosittain ongelmakeskeistä ja monitieteistä kehitystutkimusta. Kehitystutkimuksen ongelmanasettelut voivat nousta yhtä lailla paikalliselta kuin globaalilta tasolta ja eritasoisten kehitysilmiöiden yhteyksiä etsimällä ja analysoimalla. Rahoitettavissa tutkimushankkeissa on tehtävä aktiivista yhteistyötä kehitysmaiden tutkijoiden ja tutkimuslaitosten kanssa. 

Ilmastonmuutostutkimus kehitysmaissa -haun rahoitettavilta hankkeilta edellytettiin, että niissä toteutuu useampi kuin yksi seuraavista haun päämääristä:

  • tuottaa tietoa kehitysmaille ilmastonmuutoksesta
  • kasvattaa kehitysmaiden monitieteistä osaamista ja -tutkimusympäristöjä
  • palvella kehitysmaiden yhteiskunnallisia tarpeita tiedon tuottajana ja näkökulmien yhdistäjänä
  • synnyttää uusia Suomen ja kehitysmaiden välisiä tutkimuksellisia yhteistyöverkostoja
  • lisätä tutkijakoulutettavien ja tutkijoiden liikkuvuutta Suomen ja kehitysmaiden välillä
  • edistää yhteistyötä Suomen ja kehitysmaiden toimijoiden kanssa
  • tuottaa tietoa innovaatioiden synnyttämiseksi kehitysmaiden sopeutuessa ilmastonmuutokseen ja ollessa mukana hillitsemässä sitä

Määrärahahakemusten arvioinnissa noudatettiinn Akatemian yleisiä arviointikriteerejä. Hakemuksia arvioitiin lisäksi edellä kuvatun haun päämäärien toteutumisen ja hankkeen kehitysmaayhteistyösuhteiden sekä kehityspoliittisen tarkoituksenmukaisuuden kannalta. Hakemuksessa tuli erikseen kuvata tutkimuksen vaikuttavuutta ja tulosten mahdollista hyödynnettävyyttä.

Hankkeiden rahoittamiseen on varattu noin miljoona euroa. Rahoituskausi alkaa 1.1.2013 ja se mitoitetaan kaksivuotiseksi. Hakuaika päättyi 25.4.2012 klo 16.15.

Viimeksi muokattu 2.6.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »