Minna Palmroth: Tolokkuja hankkeita

Minna Palmroth: Tolokkuja hankkeita

17.3.2015

Minna Palmroth on Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori.

Marraskuu vuonna 1993: Suomessa oli yksi historiamme pahimmista lamoista. Yli 13 000 työtöntä osoitti mieltään Eduskuntatalolla. Serbit tulittivat Mostarin siltaa Bosniassa. Suomi päätti lähteä komeetalle.

Tai siis Suomi, yhdessä muiden Euroopan avaruusjärjestön (ESA) jäsenmaiden kanssa, valitsi komeettatutkimusohjelman yhdeksi ESAn kulmakiviohjelmaksi. Nimeksi valikoitui Rosetta, koska muinoin Egyptistä löytyneen kiven tavoin komeettatutkimuksen uskottiin selvittävän suuria salaisuuksia, kuten mistä elämä on tullut, ja mistä on peräisin maapallon vesi. Emoaluksen kyljessä päätettiin lähettää pieni Philae, joka ensimmäisenä maapallon historiassa yrittäisi laskeutua komeetan pinnalle.

Kukaan ei ollut koskaan yrittänyt mitään vastaavaa. Ei tiedetty, miten komeetalle mennään. Suuri osa ajasta piti lentää horroksessa, koska komeetta saataisiin kiinni niin kaukana auringosta, ettei virtaa riittäisi koko matkalle. Ei tiedetty, herääkö alus tai selviääkö se matkasta. Jos komeetta saataisiinkin kiinni, ei tiedetty, miten sinne laskeudutaan. Komeetalla ei ole melkein ollenkaan painovoimaa, eikä komeetan pintamateriaalia tunnettu. Jos pinta olisi höttöä, Philae voisi humahtaa komeetan läpi. Jos pinta olisi kova, alus voisi kimmota takaisin avaruuteen.

Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö, alusta alkaen Philaea suunnittelemassa ollut Walter Schmidt on kertonut uskomattomia juttuja alkuaikojen suunnitelmista. Pääsisinpä itse joskus miettimään yhtä hullua hanketta! Tehdään aluksen jalkoihin porat, joilla kiinnitytään pintaan, ja lisätään vielä harppuunat hötön varalta. Lähetetään komeetan läpi tutkasignaali, kun komeetta on Philaen ja emoaluksen välissä, jolloin voidaan tutkia komeetan sisärakennetta. Ja mitataan vesipitoisuutta suomalaisella anturilla, joka ensimmäisenä tulisi koskettamaan komeetan pintaa.

Jännästi 1990-luvun lama ja Jugoslavian sota heijastelevat tämän hetken euron kriisiä ja Ukrainan sotaa - sillä erotuksella, että nyt ei olla valmistelemassa mitään Rosettaan verrattavaa uhkayritystä. Paitsi jos uhkayritykseksi lasketaan se, että riskihankkeita ei ole tekeillä. Esimerkiksi nykykiinalaiset eivät ehkä arvosta 1400-luvun poliittista päätöstä lopettaa merimatkailu, mikä myöhemmin rappeutti laivanrakennustaidon ja maailman suurimman laivaston. Historian valossa toivon, että Suomessa nautitaan Rosettan kaltaisista onnistumisista vielä satojen vuosien päästäkin.

Toinen ero 1990-lukuun on, että lamasta päästiin yhdellä kunnianhimoisella ajatuksella: Investoidaan inhimilliseen pääomaan. Nytkin kopioidaan kyllä 1990-luvun reseptiä osaamiseen investoinnista, mutta siinäkin on hauska, ehkäpä freudilainen lipsahdus. Nimittäin jos investoimme osaamiseen, teemme jotain, minkä jo osaamme. Jos sen sijaan investoimme inhimillisen pääomaan ja sen myötä myös riskipitoisiin tieteellisiin hankkeisiin, tulemme tehneeksi asioita, joita emme vielä osaa, mutta joiden avulla kehitämme kykyämme oppia.

Ehkäpä joku sosiologi myöhemmin tiivistää aikamme ideologian siistiin kansiin nimeltä Tolokkuja hankkeita. Tuon niminen historiikki muuten löytyy sotkamolaisen pubin kirjahyllystä. Nyt haetaan varmaa tuottoa, kuten kainuulainen Osuuspankki aikoinaan.

Jos Rosetta olisi viesti 1990-luvulta, se sanoisi, että rohkeudella ja innovatiivisuudella pääsee eteenpäin, vaikkei tiedä minne on menossa tai miten sinne mennään. Minkä viestin me haluamme nykyisillä päätöksillämme lähettää vuoteen 2036?

Akatemian blogeissa tiedeyhteisöä edustavat vierailevat bloggaajat kirjoittavat tiede- ja tutkimusmaailman ajankohtaisista kuulumisista, tutkijantyön arjesta ja tutkimusaiheistaan. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan.

Blogiarkisto

Viimeksi muokattu 30.8.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »