Sami Borg: Terveisiä tiekarttureille

Sami Borg: Terveisiä tiekarttureille

9.1.2014

 

Sami Borg on Tampereen yliopiston erillisyksikkönä toimivan Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston johtaja. Tietoarkisto on saanut palvelujensa kehittämiseen rahoitusta useista FIRI-hauista. 

Tutkimusinfrastruktuurien kehittäminen on ollut jo kymmenisen vuotta yksi Euroopan tutkimusalueen ja EU:n tiedepolitiikan kärkihankkeista. Päätavoitteena ovat yhteiseurooppalaiset palvelut, jotka luovat korkeatasoisen ja vetovoimaisen toimintaympäristön tieteentekijöille. Näin myös hillitään aivovuotoa muille mantereille.

Työtä johtaa strategiafoorumi ESFRI. Se on päivittänyt tiekarttaansa jo usean otteeseen ja mikä tärkeintä, ESFRI on sysännyt liikkeelle tutkimusinfrastruktuurien kansalliset tiekarttaprosessit. Tätä kautta Euroopan maat ovat määrittäneet keskeisimmät, pitkäjänteistä rakentamista ja tukea vaativat kansalliset tutkimusinfrastruktuurinsa. Useimmiten ne kytkeytyvät kiinteästi vähintään Euroopan laajuisiin rakenteisiin.

Suomessa valmistuu aivan kohta päivitys vuonna 2009 ensi kerran julkistettuun kansalliseen tiekarttaan. Viimeksi suositukset koskivat tutkimusinfrastruktuuripolitiikkaa, Suomen osallistumista alan kansainväliseen toimintaan sekä infrastruktuurien rahoitusta. Listalla oli myös hankkeiden kokoaminen suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja infrastruktuurien käytön tehostaminen.

Uuden tiekartan pitää jälleen ottaa kantaa näihin ja muuhunkin. Raha ei riitä jatkossakaan kaikkeen, tuskin edes useimmille potentiaalisille toimijoille. On todella haasteellista löytää oikea tasapaino uusien ja olemassa olevien infrastruktuurien tukemiseen. Avoimuutta on löydyttävä, mutta olisi virhe käynnistää jotakin, jolla ei ole realistisia taloudellisia mahdollisuuksia kasvaa pysyväksi infrastruktuuriksi.

Oma kokemukseni Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston johtajana on kirkastanut pari asiaa. Infrastruktuurirahoitus ei ole tutkimusrahoitusta ja tiivis kansainvälinen yhteistyö on paras keino infrastruktuurien tehokkaaseen rakentamiseen. Emme voi eikä meidän pidä Suomessa yksin luoda eri tieteenalojen infrastruktuurien vaatimia standardeja ja välineitä.

Toivon hartaasti, että myös infrastruktuuripolitiikan ja alalle tarvittavien hallinto- ja rahoitusrakenteiden kehittämiseksi kartoitettaisiin perusteellisesti käyttökelpoisimmat ulkomaiset toimintamallit.

Työvoimavaltaisen infrastruktuurin edustajana kummeksun ja vähän kammoksunkin FIRI-rahoituksen nykymuotoa jakaa kaksivuotista hankerahoitusta. Ei infrastruktuureja näin lyhytjänteisesti pidä tukea. Kuka osaaja kiinnostuu oppimaan paljon erikoistaitoja vaativaa datapalvelualaa kahdeksi vuodeksi?

Nyt tarvitaan kunnollista pitkäaikaissuunnitelmaa ja sitoutumista priorisointeihin. Nykyistä pidempiaikaiset rahoitussitoumukset mahdollistavat tarkoituksenmukaisen rekrytointipolitiikan alalle, joka on kasvava ja nopeasti kehittyvä. Pidempiin tutkimusinfrastruktuurien rahoituskausiin tulee kytkeä kunnollinen, jatkorahoitukseen vaikuttava arviointi, esimerkiksi viiden vuoden välein.

Akatemian blogeissa tiedeyhteisöä edustavat vierailevat bloggaajat kirjoittavat tiede- ja tutkimusmaailman ajankohtaisista kuulumisista, tutkijantyön arjesta ja tutkimusaiheistaan. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan.

Blogiarkisto

Viimeksi muokattu 1.9.2017
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »