Jukka Reivinen: Laskettelua ennen uutta nousua

24.9.2013

Olen jonkun aikaa katsellut erinäisten nettisivujen reunoilla olevia ja tulostetuissakin dokumenteissa näkyneitä epämääräisiä sikin sokin olevia värillisiä sanakasojen tihentymiä. Minusta ne ovat olleet vaikuttavan näköisiä ja olen ymmärtänyt ihan itse niihin sisältyvien sanojen koon korreloivan jollain tavoin taustana olevan tekstin sanasisältöön. Siis sanasisältöön, muttei välttämättä tekstin välittämään informaatioon.

Koska yritän ikääntyvänä tietotyöläisenä ylläpitää koko ajan yhä sakenevan savuverhon suojissa imagoa modernista, vikkelästä ja aikaansa seuraavasta vauhtiveikosta, löysin taannoin mielestäni turvallisen hetken kysyä ikään kuin ohimennen tietävämmältä kollegaltani, mistä näissä sanoissa oikein on kyse. Vastauksena kuulin, että kyseessä ovat todellakin sanapilvet, joita voi luoda mm. Wordle nimisellä työkalulla. Mutta nämä sanapilvet olivat se kaikkein kuumin ”hot topic” ehkä 3-4 vuotta sitten ja ideana on ollut tietysti napata potentiaalisen lukijan mielenkiinto kielellis-visuaalisilla täkyillä. Jaa, mietin itsekseni. Olen kyllä huomannut, että nykyään 3-4 vuotta on ollut yleensä se tyypillinen vasteaika, millä olen uusia asioita sisäistänyt. Ei nytkään siis mitään uutta tai poikkeavaa.

Näin syysaikaan, kun pohjoisella pallonpuoliskolla ruvetaan vaipumaan talvihorrokseen, huomiotaloutemme kilpailee silti yhä enemmän sirpaloituneesta keskittymiskyvystämme. Jaksatko lukea edes yhtä nettisivua ilman siihen jollain tavoin päälle liimattua bling-blingiä? Twiitit singahtelevat kuulemma yhä nopeasyklisemmässä ja kiihtyvästi muuttuvassa yhteiskunnassamme ja maailmassa. Kilpailu informaation läpimenosta on veristä. ”Any publicity is good publicity”. Muutos tulee, oletko valmis! Vai onko kiihtyvä muutos vain kuvittelua ja todellisuutta ainoastaan muutoksen kuvittelu?

Vuorokauden pituus on silti aina 24 tuntia. Minusta se on aika oiva pituus vuorokaudelle. Sitä eivät työmarkkinaosapuolet voi sopimuksin muuksi muuttaa. Ilmaston muutoskaan ei ole vielä poistanut täältä pohjolasta vuodenaikoja. Syksy tulee suurin piirtein samaan aikaan joka vuosi ja sorsatkin ovat tuntuneet odottavan ihan rauhassa tätä tämänviikkoista viileää pohjoistuulta muuttaakseen etelämmäksi vasta nyt ilman mitään turhaa hötkyilyä tai ketteryyttä. Pysyvyyttäkin siis on.

Mutta kyllähän maailma silti muuttuu, vaan ei ilman ihmisen vaikutusta. Perinteisen teollisuuden irtisanomiset kiihtyvät ja Nokian puhelinliiketoimintakin myytiin pois. Microsoft voi vuorostaan miettiä, millaisilla kosmisilla taloudellisilla kannustimilla Stephen Elop saadaan vastaisuudessa kannustettua yhä suurempiin urotekoihin. Ongelma on tavallaan siirretty muualle. Ehkä hyvä niin, jotta Suomessa voidaan keskittyä vihdoin puhtaammalta pöydältä aidosti uuden luomiseen. Että mielikuva suomalaisesta osaamisesta ei lepää enää pelkästään näissä härpäkkeissä, joita puhelimiksi kutsutaan, ja joiden kosketusvaikutelma on koko ajan tuntunut lähestyvän MacDonald’sin lastenaterian yhteydessä myytävien muovilelujen olemusta. Ei muuta kuin usvaa putkeen ja tulevaisuutta kohti tuorein ajatuksin ja uusin voimin.

Ehkä 3-4 vuotta on hieman liian pitkä aika tuumiskeluun ja ainakin joidenkin asioiden suunnitteluun, mutta tietty hitaus suodattaa pois turhan kohinan ja tahattoman koomisen touhukkuuden vaikutelman. Voisiko tätä kutsua epäortodoksisesti myös tehokkuudeksi? Henkilökohtaisena hitauden liputuksena tilasin kotiin neljä mottia saunapuita ja avasin David Grossmanin kohtalaisen tiiliskivimäisen kirjan ”Hakusana rakkaus”. Keskity nyt hyvä ihminen edes joskus johonkin kunnolla.

Blogiarkisto

Viimeksi muokattu 23.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »