Tarja Väyrynen: Paikka ja luovuus

9.12.2011

Käsikirjastossa leijailee glögin haju. Ihmiset istuvat mukavissa nojatuoleissa ja heittävät kengät pois jaloistaan. Pöytään kannetaan joulutorttuja ja suklaata. Keskustelu käy vilkkaana ja naurunremakat kantautuvat käytävälle. Kysymyksessä on eilinen tutkimusryhmäni tapaaminen, jossa sovimme ensi vuoden lisärahoituksen hakemisesta, julkaisuista ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Tapaamispaikalla oli merkitystä ja olen täysin vakuuttunut, että viihtyisän paikan ja luovuuden välillä on yhteys. Stressitutkimukset osoittavat, että miellyttäväksi koetulla ympäristöllä on jopa lääketieteellisesti mitattavia positiivisia vaikutuksia ihmisen stressitasoon.

Yksi mielestäni ankeimmista yliopistorakennuskomplekseista on väitöskirjavaiheeni brittiyliopisto, jonka suunnittelijan vitsaillaan olleen entinen vankila-arkkitehti. Yliopistokampus on jumalaisen kauniilla kukkulalla, mutta yliopiston neljä päärakennusta on rakennettu panoptikon-kaavan mukaisesti. Suojamuurin sisään sulkeutuneisiin rakennuksiin tullaan matalan portin kautta ja niiden käytävät kiertyvät ympyröiden kehille niin, että juurikaan mistään ei avaudu laajaa näkymää rakennusten ulkopuolella olevaan vihreyteen. Henkilökunnan työhuoneet ovat pimeiden käytävien varrella olevia pieniä koppeja, joiden ainut viihtyvyyttä lisäävä tekijä on kapea ikkuna. Akateemisessa hierarkiassa yleneminen näyttää kuitenkin tuovan jotain etuja: professoreiden huoneet sijaitsevat niin, että niiden ikkunoista saattaa näkyä jopa katedraalin tornit. Vielä usean vuoden oleskelun jälkeen eksyin käytävillä säännöllisesti opettajien työhuoneita etsiessäni.

Tapaamispaikan valinnalla voidaan viestittää valta-asetelmasta. Mikään ei ole niin selkäpiitä karmivaa, kuin saada yllättäen kutsu yksikön esimiehen työhuoneeseen. Mielessä alkaa heti kiertää ajatukset tyyliin ”mitä ole tehnyt väärin”, ”olenko todella alisuoriutunut niin pahasti, että joudun puhutteluun” ja ”voidaanko minut irtisanoa”. Leveä pöytä esimiehen ja alaisen välissä sekä esimiesasemassa olevan muhkea työtuoli lisäävät hierarkian vaikutelmaa. Noista tilanteista luovuus on kaukana, koska pahimmillaan tapaamispaikka henkii vain valtaa, joka puolestaan salpaa luovan ajattelun mahdollisuuden.

Muistan myös vierailuni kalifornialaisessa yliopistossa, jossa apulaisprofessori johdatti minut kellarikerroksessa olevaan bunkkerimaiseen työhuoneeseensa. Kun järkytykseltäni pystyin, niin yritin vetää vaistomaisesti huoneen ovea perässäni kiinni. Professori karjahti säikähtäneenä: ”Ei, ei, ovea ei saa missään nimessä sulkea”. Minä en ymmärtänyt ollenkaan, mistä on kysymys ja hän kiirehti pikaisesti selittämään, että sukupuolisen häirinnän syytteet ovat lisääntyneet niin paljon, että yliopiston määräyksen mukaisesti kaikkien tapaamisten ajan ovien on oltava koko ajan käytävälle auki. Muistan ajatelleeni, että onneksi palmut huojuvat ulkona ja taivas on kirkkaan sininen, jotta tuokin professorirukka pääsee ulos tuulettamaan ajatuksiaan.

Edelliset kokemukset mielessäni olenkin pyrkinyt tapaamaan tutkimusryhmääni ja väitöskirjaohjattaviani muualla kuin työhuoneessani. Huoneestani näkyy kyllä pieni kaistale järveä eikä tuolinikaan ole pönäkkä johtajan tuoli vaan sympaattinen pieni punainen polvituoli, mutta silti esimerkiksi Tampereen kahviloissa tapaaminen on osoittautunut hyväksi käytännöksi, jossa tunnen olevani tasavertainen ohjattavieni ja ryhmäni kanssa. Aina tämä ei ole tietenkään mahdollista ja ihmisten aikataulut sanelevat, että joskus on vain parasta tavata yliopiston tarjoamissa tiloissa, mutta edelleen ajattelen, että mikään ei voita hyvän kahvin tuoksua, tunnelmallista puheen sorinaa ja suuria ikkunoita inspiroivien tieteellisten keskustelujen synnyttäjinä. Ja ei, en tunnusta, että olen lukenut ehkä liikaa ranskalaisten eksistentiaalifilosofien elämänkertoja.

Blogiarkisto

Viimeksi muokattu 23.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »