Minna Palmroth: Shokkihoitoa tutkarintamalta

Minna Palmroth: Shokkihoitoa tutkarintamalta

30.10.2011

Minna Palmroth on Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori.

Liike-elämän keskeinen vaikuttaja, pääomasijoittaja Risto Siilasmaa kritisoi hiljattain Suomen Akatemian ja TEKESin edistämiä strategisen huippuosaamisen keskittymiä, eli SHOKeja (http://www.talouselama.fi/uutiset/siilasmaalta+sokkiarvio+shokkitutkimuksesta/a706925). Talouselämän jutun mukaan huippuosaamisen tuloksia ei ole syntynyt, eikä kaupallisia innovaatioita ole tullut. Siilasmaa pohtii myös, onko syy huonossa tiedottamisessa, vai siinä, ettei tuloksia ole ollenkaan saavutettu.

Käytänpä tässä tilaisuuden hyväkseni ja kerron hieman omista kokemuksistani ja havainnoistani. Ilmatieteen laitokselta vedetään yhden SHOKin, eli Cleen Oy:n yhtä kokonaisuutta, jossa tutkitaan esimerkiksi säätutkien algoritmeja. Tutkasignaalin tulkinta tarvitsee luokittelua. Tällä hetkellä keskeinen ongelma tutkilla tapahtuvassa säähavainnoinnissa on, että signaalissa sekoittuvat lumi, vesi, jää, rakeet, ja jopa ilmassa lentävät muut asiat kuten hyönteiset ja linnut. On selvää, että ilman luokittelua säähavaintoja on vaikea käyttää ennusteiden osana.

Hiljattain sattui myös toinen SHOKimme tutkiin liittyvä mediatapaus, kun Vaisalan insinöörit vastaanottivat Insinöörityöpalkinnon kaksoispolarisaatiotutkan kehittämisestä ja tuotteistamisesta (http://lehti.tek.fi/node/1361). Vaisalan insinöörejä kiitettiin hienosta keksinnöstä, ja tutkien osuutta viennistä korostettiin. Ilmatieteen laitoksen tutka-algoritmiosuus liittyy myös kaksoispolarisaatiotutkiin, jotka saatiin myyntiin vuonna 2008.

Ohjelmassa kehitetään myös pilvien ja aerosolien tutkimusta varten uuden sukupolven tutkaa, joka on kevyt ja siten helposti siirrettävissä. Tämä niinsanottu mobiilitutka on aivan uudenlainen keksintö, joka voitaisiin asentaa esimerkiksi maailman jokaiselle lentokentälle. Näin ollen mobiilitutka avaa aivan uudet markkinat myös kaupallisesti, kun yleensä tutkaliiketoiminnassa puhutaan varsin kalliista investoinneista. Valitettavasti mobiilitutkan tapauksessa voi konkreettisia tuloksia joutua odottelemaan useamman vuoden.

Näin tutkijan näkökulmasta meidän oma pieni osuus SHOK:sta on yksi parhaita juttuja, mitä meille on tapahtunut pitkiin aikoihin. On harvinaista, että tutkimuksemme pääsee heti syntyessään osaksi hiljattain tehtyä ja palkittua keksintöä, jonka osuus viennistä on suuri. Vaikka SHOK-projektimme on samanlainen kuin mikä tahansa muukin tutkimusprojektimme, laaja teollisuuskonsortio SHOK:n takana varmistavat innostuneisuuden ja innovatiivisuuden tiimissä. Vaikka työ on ollut käynnissä vain reilun vuoden, olemme mielestämme innovoineet varsin hienoja tutka-algoritmeja, joita nyt testataan. Työssä on ollut mukana visioimassa kansainvälisesti arvostettu FiDiProffamme Chandrasekar Venkatachalam, joka on tutka-algoritmitieteissä maailman kärjessä.

Meidän näkökulmasta tämä nimeomainen SHOK on siis suuri asia. Valitettavasti osaamisemme on niin spesifistä, että ehkäpä se ei ylitä mediakynnystä samalla tavalla kuin lentävät sikapelit. Talouselämässä tyypillinen aikaskaala on neljännesvuosi, mutta tiedemaailmassa on relevantimpaa puhua neljännesvuosisadasta. Niinpä reilussa vuodessa ei voi syntyä tieteellisesti merkittävää tulosta jo pelkästään vertaisarvioinnin keston takia. Tieteessä on harvoin tarjolla pikavoittoja, ja innovaatioiden takana on usein pitkiä ajanjaksoja, joihin mahtuu innostusta, tylsyyttä, itkua, raivoa, ja uskomattomia onnenhetkiä.

Cleen-projektissa tekemämme työ on osa pitkäaikaista kehitystä, joten Talouselämän jutusta tulee väistämättä mieleen vastakkainasettelu pitkäkestoisen investoinnin ja lyhytaikaisen tuottovaatimuksen välillä. Toisaalta on syytä todeta, että ehkä emme välttämättä saavuta yhtä todellista suurvoittoa tai superinnovaatiota. Cleen-projektimme on kuitenkin merkittävä osa suomalaisen tutkaosaamisen kehittymisessä sekä tieteellisesti että kaupallisesti. Toisin sanoen projektiin investoidut veroeurot tuottavat paitsi kaupallista tulosta, myös pysyvää pääomaa tieteen edistymisen muodossa. Omasta mielestäni se on todella arvokasta.

Lisätietoa: http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvelut/Ajankohtaiset-uutiset/Selvitys--SHOKit-synnyttaneet-uutta-yhteistyota/

Akatemian blogeissa tiedeyhteisöä edustavat vierailevat bloggaajat kirjoittavat tiede- ja tutkimusmaailman ajankohtaisista kuulumisista, tutkijantyön arjesta ja tutkimusaiheistaan. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan.

Blogiarkisto

Viimeksi muokattu 30.8.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »