Blogit

Saara Vihko: Vuoden 2019 EU-puheenjohtajuus lähestyy, olemmeko valmiina?

Toisissa asioissa kaksi vuotta tuntuu pitkältä ajalta, mutta jos ajatellaan, että Suomi ottaa kahden vuoden kuluttua EU-neuvoston puheenjohtajuuden, ei se enää tunnukaan olevan kovin kaukana.

Lue lisää

Riitta Maijala: Miten tunnistamme vahvat ja vaikuttavat lippulaivat?

Uutta tutkimusrahoitusmuotoa suunniteltaessa palataan toistuvasti alkuun: mitä rahoituksella olikaan tarkoitus saada aikaan ja miksi? Näin tapahtuu myös maan hallituksen puolivälitarkistuksessa päätetyn uuden lippulaiva-ohjelman luomisessa.

Lue lisää

 

Saara Vihko: Brexit hidastaa myös 9. puiteohjelman valmistelua

Viimeisimpien tietojen mukaan Euroopan komissio aikoo antaa esityksensä tutkimuksen ja innovoinnin 9. puiteohjelmasta syyskuussa 2018. Tämä on puoli vuotta myöhemmin kuin alun perin on ollut tarkoitus.

Lue lisää

Anna-Liisa Laine: Ekologien globaalit yhteistyöverkostot keino vastata ympäristönmuutoksen haasteisiin

Miten voi tehdä korkeatasoista, rajat ylittävää ekologista tutkimusta ilman, että kustannukset ylittävät sietokyvyn? Teettämällä aineistonkeruun ilmaiseksi vapaaehtoisilla tutkijoilla, tietysti. Ekologiassa yleistyvä uusi lähestymistapa kokoaa tutkijoita aineistonkeräysverkostoihin ympäri maailman.

Lue lisää

 

Pertti Alasuutari: Yliopistojen kielikysymys

Viime kesästä saakka olen autolla työmatkoja ajaessani kuunnellut radio Vegaa. Se on mainio tapa pitää yllä ja kohentaa ruotsin kielen taitoa ja samalla tutustumismatka ruotsinkieliseen Suomeen. Kaikenlaista pientä olen oppinut, mutta kiintoisin etnografinen havaintoni liittyy Vegan musiikkipolitiikkaan.

Lue lisää

Tapio Lokki: Byrokratia-yliopisto

Viime vuosina Suomen yliopistokenttää on "tehostettu" liittämällä yliopistoja yhteen isommiksi kokonaisuuksiksi. Organisaatiorakenteita ei kuitenkaan ole rohkeasti uudistettu, vaan usein yhdistelmäyliopistossa on organisaatiorakenne, jossa vanha organisaatio on säilytetty ja sen yläpuolelle on rakennettu uusi, kaiken kattava taso.

Lue lisää

 

Irmeli Mustalahti: Vuorovaikutteista luonnonvarahallintaa etsimässä

Istun aamupalalla Savannakhetissä Laosissa. Palasin juuri kenttätyökylästämme. Minulla on kulttuurishokki. Se ei koskaan iske, kun menemme kyliin, olenhan itsekin kasvanut maalla eläinten keskellä. Mutta kun palaan kaupunkiin kaiken tämän yltäkylläisyyden keskelle, shokki on väistämätön.

Lue lisää

 

Saila Seppo: Tulevaisuus tulee joka tapauksessa

Pitää katsoa kauas, jotta näkee lähelle. Miltä maailma näyttää 50 vuoden kuluttua? Voisiko syntyvästä näkymästä ottaa oppia tänä päivänä?

Lue lisää

Minna Palmroth: Tiede-hackathon on uusi tapa tehdä tiedettä

Laajan ohjelmistokehityksen vetäjälle hackathonit ovat tulleet tutuiksi. Aina väliajoin kehittäjätiimini osallistuu Intelin tai Nvidian hackathoneihin, missä simulaatiomme Vlasiator toimii partneriohjelmistona.

Lue lisää

                                         

Sami Borg: Virhemarginaalissa

Yhdysvaltojen hiljattain käydyt presidentinvaalit nostivat poliittiset kannatusmittaukset suomalaistenkin huulille. Ensin Brexit ja sitten Trump. Kummankaan voittoa ei kyetty kunnolla ennakoimaan eli gallupit epäonnistuivat. Brittien ja jenkkien mielipidemittauslaitoksilla on riittänyt tutkittavaa ja selitettävää, vaikka eivät mittaukset täysin pieleen menneet.

Lue lisää

 

Tapio Lokki: Sähköpostitetris

Moni meistä tutkijoista ja professoreista tuskailee jatkuvan aikapulan kanssa. Laskennallinen 1600 tuntia tuli täyteen jo lokakuun puolella, mutta silti on vielä aika paljon töitä jäljellä, ennen kuin voi avata uudenvuoden samppanjat. Aikaa ei millään tunnu riittävän kaikkeen, ja valitettavasti usein pitkäjänteistä keskittymistä vaativa syvällinen tutkimustyö jää päivittäisten velvoitteiden jalkoihin

Lue Lisää

   

Blogiarkisto

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »