SV EN

Professori Leena Peltonen-Palotie nimitettiin tieteen akateemikoksi

29.10.2009

Professori, LKT,  Leena Peltonen-Palotie on tieteen uusi akateemikko. Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovutti nimityskirjan akateemikolle tänään 29.10.2009.
Tasavallan presidentti myöntää Suomen Akatemian esityksestä akateemikon arvonimen erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle. Akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään kahdellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla.

Akateemikko Leena Peltonen-Palotie (s. 1952) on maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia geenitutkijoita. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä ihmisgeenien ja erityisesti tautigeenien parissa. Hänen tutkimuksensa on erinomainen esimerkki merkittävistä mahdollisuuksista yhdistää perusmolekyylibiologia ja lääketiede erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi.  Hänen tutkimustuloksensa ovat antaneet uutta tietoa useiden sairauksien perusmekanismeista.

Ihmisgenetiikan kehitys on ollut erittäin nopeaa. Enää ei tutkita vain yksittäisiä geenejä, vaan koko perimän vaikutusta tautien syntyyn. Tietoa hyödynnetään sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa sekä ihmisen koko perimän lukemiseen.  ”Minulla on ollut tavattoman hyvä onni, kun olen saanut olla mukana juuri tässä kehityksen vaiheessa, sen ensi askeleista saakka. Olen osunut historiallisesti oikeaan aikaan ja paikkaan”, sanoo akateemikko Leena Peltonen-Palotie.
Tutkimustyössään Peltonen-Palotie on hyödyntänyt menestyksekkäästi suomalaisten geeniperimää ja suomalaisia väestöaineistoja. Hänen ryhmänsä on tunnistanut muun muassa verenpainetautiin, laktoosi-intoleranssiin, MS-tautiin, skitsofreniaan, lihavuuteen ja sydänsairauksiin liittyviä geenimuutoksia. Tutkijat ovat selvittäneet myös, kuinka nämä muutokset johtavat ihmisen sairastumiseen. Työ on luonut perustaa uusille diagnostisille testeille ja taudinkantajien seulonnoille.
”Ainutlaatuisia ovat paitsi geenit, myös maamme vuosikymmenien mittaiset tietorekisterit, näytekokoelmat ja ennen kaikkea suomalaisten pyyteetön halu osallistua tutkimuksiin”,  Peltonen-Palotie toteaa.

Tutkimusta ja vaikuttamista kansallisesti ja kansainvälisesti

Leena Peltonen-Palotie on hoitanut lukuisia professuureja ja muita merkittäviä tehtäviä sekä suomalaisissa että ulkomaisissa tutkimusorganisaatioissa. Hän on toiminut professorina Kansanterveyslaitoksella vuosina 1991–1994 sekä Kansanterveyslaitoksella ja Helsingin yliopistossa vuosina 1995–1998 ja uudelleen vuosina 2002–2003. Vuonna 1998 hän siirtyi Yhdysvaltoihin Kalifornian yliopistoon (UCLA) perustamaan suurta geenitutkimuskeskusta. Yhdeksän vuoden kuluttua tästä hänet kutsuttiin Ihmisgenetiikan ohjelman johtajaksi Euroopan johtavaan genomiikan tutkimuslaitokseen Sanger-instituuttiin (Wellcome Trust, Sanger Institute) Englantiin.  Paitsi Englannissa, akateemikko Peltonen-Palotie työskentelee nykyisin tutkimusjohtajana Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella sekä vierailevana professorina Broad Instituutissa Bostonissa. Hän on Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) tieteellisen neuvoston ja Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian lääketieteen instituutin jäsen.

Peltonen-Palotie toimi Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana vuosina 1995–1997, akatemiaprofessorina vuosina 2003–2007 ja Tautigeenien tutkimuksen huippuyksikön johtajana vuosina 2000–2007. Hän on ollut tieteellisesti erittäin tuottelias. Hänen ansioihinsa kuuluvat myös uuden geenitutkijasukupolven kouluttaminen Suomessa ja Yhdysvalloissa. Tunnustuksena saavutuksistaan hän on saanut monia arvostettuja tiedepalkintoja sekä kunniatohtorin ja -professorin arvonimiä.

Luovutustilaisuudessa otettuja valokuvia sekä akateemikon valokuvia on saatavilla Suomen Akatemian verkkosivuilla: http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvelut/Kuvagalleria/  Kuvat löytyvät nimillä "Akateemikkotilaisuus 29.10.2009","Leena Peltonen-Palotie" ja "Akateemikko". Leena Peltosen-Palotien haastattelu ja CV ovat Suomen Akatemian verkkosivuilla www.aka.fi.

Lisätietoja:  Akateemikko Leena Peltonen-Palotie, p. 020 610 8393 ja Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila, p. (09) 7748 821 ja 0400 736 603.

Suomen Akatemian viestintä
viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. (09) 7748 8347, 040 729 6736
maj-lis.tanner(at)aka.fi
www.aka.fi, www.tietysti.fi  

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »