SV EN

Laadukas tutkimus vaatii kunnon puitteet

25.01.2008

”Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimus etenee vahvasti Suomessa”, sanoo Suomen Akatemian hallituksen jäsen, professori Erkki Oja Teknillisestä korkeakoulusta.

Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana toimivaa Ojaa kuitenkin huolestuttaa liian tiukassa oleva tutkimusrahoitus:

”Toimikuntamme on rahoituksella mitaten Akatemian toimikunnista suurin, mutta silti vain pieni osa parhaista hankkeista pystytään rahoittamaan.”

Entä infra?

Myös infrastruktuurit ovat ajankohtainen asia monella tieteenalalla, mutta erityisesti luonnontieteissä ja tekniikassa. Esimerkiksi fysiikan, kemian ja biotieteiden tutkimuksessa tarvitaan usein satojen tuhansien eurojen hintaisia tai vieläkin kalliimpia laitteistoja.

Yliopistojen budjettirahoitus ei Ojan mukaan riitä juuri muuhun kuin perusopetukseen, henkilökunnan palkkoihin ja vuokriin. Akatemian tai Tekesin kautta jaettava tutkimusrahoitus taas on tarkoitettu tutkimustyöhön, eikä sitä voi käyttää suuriin laitehankintoihin.

”Kentällä ollaan ahdingossa, sillä infraa ei rahoita oikein kukaan”, Oja sanoo toivoen opetusministeriön valmistelussa olevaan asiaan pikaista ratkaisua.

Tilanne heijastuu tutkimuksen ja opetuksen tasoon, ja se vaikuttaa myös tekniikan suurvaltana tunnetun Suomen maineeseen maailmalla.

”En näe aivan mahdottomana, että infra olisi vaikkapa Akatemian viidentenä toimikuntana samantapaisesti kuin monessa muussa maassa, kunhan vain tarvittava lisärahoitus järjestyy”, Oja hahmottelee ratkaisuvaihtoehtoja.

Aidompaan kansainvälisyyteen

Kehitettävää olisi myös kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä, joka on Ojan mielestä välillä rautalangasta väännettyä.

”Aito kansainvälisyys lähtee ruohonjuuritasolta eli tutkijoista itsestään. Se ei ole ylhäältä saneltua tai järjestettyä.”

Ojan mielestä hyvä kansainvälistymisen keino olisi se, että nuoret tutkijat liikkuisivat nykyistä enemmän.

”Tutkijakoulun nelivuotiseen kauteen voitaisiin sisällyttää vähintään puolen vuoden jakso ulkomaisessa yliopistossa. Vastaavanlaisen ehdon voisi liittää post doc -rahoitukseen.”

Porkkanaksi nuorille pitäisi tarjota entistä enemmän kansainvälisiä vaihtopaikkoja.

Virtuaalinen korkeakoulu tulee

Oja ottaa puheeksi myös Euroopan teknologiainstituutin (EIT) – virtuaalisen korkeakoulun, jonka hallintorakenteita ollaan juuri kokoamassa.

EIT:n kaksi ensimmäistä tiedekuntaa ovat ympäristö ja energia sekä tulevaisuuden tieto- ja viestintäteknologia. Aikanaan korkeakoulussa voi suorittaa eurooppalaisen maisterintutkinnon ja tehdä hyvin verkottunutta tutkimusta.

”Tästä tulee Suomen Akatemialle ja suomalaisille korkeakouluille uusi väylä päästä mukaan eurooppalaisiin huipputason klustereihin ja konsortioihin, mutta aktiivinen pitää olla, muuten jäämme ulkopuolelle”, Oja tähdentää.

”EIT on vastaus haasteeseen, jonka Yhdysvallat ja Aasia ovat meille antaneet.”

Teksti: Paula Böhling
Kuvat: Nina Dodd

Keskustelu: Haluatko kommentoida Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana toimivan professori Erkki Ojan näkemyksiä tai lähettää muita viestejä toimikunnalle?


Aikaisemmat haastattelut ja uutiset  
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »