Uuden sukupolven tutkajärjestelmää suunnitellaan Pohjoismaihin

 31.05.11

Pohjoismaihin suunnitellaan uuden sukupolven tutkajärjestelmää ilmakehän ja ionosfäärin kolmiulotteiseen kuvantamiseen ilmakehäfysiikan ja lähiavaruuden tutkimusta varten. Kansainvälinen suurtehotutkia operoiva EISCAT-organisaatio valmistelee parhaillaan EISCAT_3D-järjestelmää, joka koostuisi jopa 100 000 lähetin- ja vastaanottoantennista. Antennit sijoitettaisiin eri puolille Suomea, Ruotsia ja Norjaa. Uusi tutkajärjestelmä mahdollistaa nykyistä tarkemman tiedon saamisen auringon ja maan sekä ilmakehän eri kerrosten välisistä vuorovaikutuksista. Se tukee myös ilmastonmuutoksen tutkimusta. Suomalaistutkijoilla on johtava asema uuden tutkan suunnittelussa.

EISCAT-organisaatio on jo 30 vuoden ajan operoinut kolmea suurtehotutkajärjestelmää Norjan Tromssassa ja Longyearbyenissä, Ruotsin Kiirunassa ja Suomen Sodankylässä. Tutkia käytetään auringon ja maan vuorovaikutuksen sekä fysiikan ja ilmakehän perustutkimusta varten. Tutkien sijainniksi on valittu pohjoiskalotin alue, koska maan magneettikentän geometrian vuoksi aurinkotuulen vaikutus lähiavaruudessa ja ilmakehässä näkyy parhaiten pohjoisessa. Yksi esimerkki näistä vuorovaikutuksista on revontuli-ilmiö, jossa avaruudesta ilmakehään syöksyvä sähköinen hiukkasvirta saa ilmakehän hehkumaan revontulivaloa. Alueella esiintyy myös keski-ilmakehän polaaripyörre, jonka tiedetään liittyvän auringon UV-säteilyltä suojaavaan otsonikerroksen toimintaan. 

Tietoa avaruussääpalvelujen kehittämiseen

EISCAT_3D -järjestelmä mahdollistaa yläilmakehän ja ionosfäärin perusteellisen kolmiulotteisen kuvantamisen. Uudella järjestelmällä saavutetaan myös selvästi parempi aika- ja paikkatarkkuus kuin nykyisillä tutkajärjestelmillä. ”EISCAT_3D tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia ilmakehän energiatasapainoa ja vaihtelevia avaruudesta saapuvia pakotteita kuten aurinkotuulta, meteoreja, avaruuspölyä, suurenergisiä hiukkasia ja kosmisia säteitä”, kertoo johtaja Esa Turunen EISCATista.

Uusi tutkajärjestelmä rakennettaisiin vaiheittain siten, että ensimmäisiä testimittauksia voitaisiin tehdä jo valmisteluvaiheen aikana vuodesta 2012 alkaen Kilpisjärven testimittausasemalla. Järjestelmä rakennettaisiin vuosien 2015-2016 aikana. Järjestelmällä saatavaa tutkimustietoa voitaisiin jatkossa hyödyntää myös avaruussääpalvelujen kehittämisessä ja lisääntyvän avaruusjätteen tarkkailussa.

EISCAT_3D -laitteistolla voidaan tutkia myös ilmastonmuutoksen vaikutusta ilmakehän ylimpiin kerroksiin. Näitä muutoksia pystytään uudella järjestelmällä mittaamaan yhtäjaksoisesti. Aiemmat suurtehotutkat oli suunniteltu lyhytaikaisiin yksittäisiin mittauksiin.

Suomalaisilla vahva rooli

EISCAT_3D -tutkajärjestelmä on saanut eurooppalaisen tiedeyhteisön laajan tuen. Hanke on Euroopan tutkimusinfrastruktuurifoorumin (European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI) tiekartalla, joka käsittää Euroopan suuret tutkimusinfrastruktuurit seuraaviksi 20-30 vuodeksi. Euroopan komissio on myöntänyt hankkeen valmistelulle nelivuotisen rahoituksen vuoteen 2014 asti. Suomalaisilla tutkijoilla on johtava rooli valmisteluvaiheessa. Suomalaisten osuus 4,5 miljoonan euron suunnittelurahoituksesta on 1,4 miljoonaa euroa, ja sillä tehdään tieteellistä suunnittelua sekä signaalinkäsittelyn ja ohjelmistojen kehitystyötä.

”Suomen johtava asema uuden tutkan suunnittelussa ja järjestelmän laaja tutkimuskenttä koko geoavaruusympäristön ja alempien ilmakehän kerrosten mittaamisessa mahdollistavat Suomelle ensimmäistä kertaa keskeisen toimijan roolin suuressa kansainvälisessä tutkimusjärjestelmässä”, Turunen sanoo. 

EISCATia rahoittavia jäsenmaita ovat Iso-Britannia, Japani, Kiina, Norja, Ruotsi, Saksa ja Suomi. Mittausaikaa ostavat myös Ranska, Ukraina, Venäjä ja Euroopan avaruusjärjestö ESA. Suomen jäsenmaksusta vastaa Suomen Akatemia.

Lisätietoja:
Johtaja Esa Turunen, EISCAT, etunimi.sukunimi(at)eiscat.se, p. +46 70 209 4384
www.eiscat.se

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Heidi Blomqvist
viestintäharjoittelija
p. (09) 7748 8401
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »