Suomalaisia lihottaa etenkin alkoholi

07.03.11

Enää vain kolmannes suomalaisista miehistä ja puolet naisista on normaalipainoisia. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa havaittiin, että vuonna 2007 seitsemän kymmenestä suomalaisesta työikäisestä miehestä ja puolet naisista oli ylipainoisia eli heidän painoindeksinsä oli vähintään 25 kg/m2. Merkittävästi lihavia heistä oli joka viides eli painoindeksi oli vähintään 30 kg/m2.

”Lukemat olivat vieläkin suuremmat, kun tutkittiin vanhempia, 45-74-vuotiaita miehiä ja naisia. Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa on eniten lihavia aikuisia. Kuitenkin myös nuorten ikäluokkien lihominen on huolestuttavaa”, tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo. Lihavuus on yksi keskeisimmistä suomalaisten terveyttä vaarantavista tekijöistä.

Suomalaisia lihottaa erityisesti alkoholin käyttö ja liikkumattomuus. Alkoholin käyttäjät saavat ruokavaliostaan enemmän energiaa, koska alkoholi lisää ruokavalion energiamäärää ilman että sillä korvattaisiin muuta ravintoa.

”Naisista hoikimpia tutkimuksessa olivat ne, jotka kuluttivat 0,5-1 alkoholiannosta päivässä ja lihavimpia ne, joiden kulutus oli vähintään kolme annosta päivässä. Miehillä erot olivat pienemmät, mutta heilläkin alkoholin käyttö oli yhteydessä sekä painoindeksiin että vyötärömittaan”, Perola sanoo. Alkoholista saatu ylimääräinen energia kertyy rasvakudokseksi vyötärön seudulle. Tämä on terveyden kannalta vaarallisempaa kuin reisiin ja pakaroihin kertyvä rasva.

Osana Suomen Akatemian Ravitsemus, elintarvikkeet ja terveys (ELVIRA) -tutkimusohjelmaa toteutetussa DILGOM-hankkeessa selvitettiin myös psykososiaalisten tekijöiden yhteyttä ravinto- ja liikuntatottumuksiin ja lihavuuteen. Tulosten mukaan sosiaaliluokka ja syömiskäyttäytyminen sekä lihavuus liittyvät toisiinsa. Terveyden kannalta haitalliset elintavat kasautuvat alimpiin sosiaaliluokkiin, vähiten ansaitseviin ja vähiten koulutettuihin. Liikkumattomuus ja liiallinen sokerin saanti ovat osa ongelmavyyhtiä.

Uudet tutkimusmenetelmät antavat lisätietoa

Uudet tutkimusmenetelmät, joihin kuuluvat geenien ilmentymisen tutkimus kudoksissa ja solutasolla, geenien ja ravintotekijöiden vuorovaikutuksen tutkiminen sekä tarkat, aineenvaihduntaan liittyvät tutkimukset mahdollistavat ravinnon terveysvaikutusten tutkimuksen entistä tarkemmin ryhmä- ja yksilötasolla.

”Kun yhdistetään geneettinen tieto, geenien ilmentyminen koko perimässä ja aineenvaihduntatutkimuksen kautta saatava tieto, voidaan asioita lähestyä systeemibiologian avulla.  Näin löydetään uusia vaikutusmekanismeja ja aineenvaihduntareittejä, joilla voi olla merkitystä ihmisten terveydelle”, sanoo professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta.

Perimän eli geenien tutkimuksen edistymisen ansiosta myös DILGOM-projektissa pystyttiin tutkimaan satakertainen määrä geenimerkkejä verrattuna alun perin suunniteltuun. ”Mikäli suunniteltu seurantatutkimus vuonna 2012 saa rahoituksensa, pystymme osoittamaan, onko näillä tutkituilla geeneillä merkitystä siinä, lihoivatko toiset henkilöt enemmän kuin toiset geeniensä takia. Nyt olemme jo havainneet, että suomalaisilla lihavuuteen liittyvät paljolti samat geenit kun muillakin eurooppalaisilla”, Markus Perola sanoo.

Matti Uusituvan mukaan terveellisen ruokavalion peruselementit ovat tutkimuksen ansiosta jo hyvin selvillä. ”Terveellinen pohjoismainen, tai Itämeren, ruokavalio tekee vahvasti tuloaan. Se korjaa veren rasva-aineenvaihdunnan poikkeavuuksia, parantaa insuliinin vaikutusta elimistössä ja sillä on myös tulehdustekijöitä alentavia ominaisuuksia. Suurentuneet tulehdustekijöiden pitoisuudet on liitetty keskivartalolihavuuteen, valtimotauteihin ja diabetesriskiin sekä depressioon.”

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Markus Perola, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 040 861 2557, markus.perola(at)thl.fi
Professori Matti Uusitupa, Itä-Suomen yliopisto, p. 0400 615 661, matti.uusitupa(at)uef.fi

Tutkimusohjelmasta:
www.aka.fi/elvira

Suomen Akatemia
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »