Oulun yliopiston ja Suomen Akatemian tapaamisessa korostui kansainvälistyminen

 24.08.11

Oulun yliopisto panostaa lähivuosina kansainvälisyyteen lisäten muun muassa opiskelijoiden liikkuvuutta ja vaihto-opiskelua ulkomailla. Kansainvälistymisen yhä suurempaa merkitystä yliopiston toiminnalle korostivat Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen ja Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila yliopiston ja Akatemian hallituksen tapaamisessa Oulussa tiistaina ja keskiviikkona 23.–24.8.2011.

Pääjohtaja Mattilan mukaan Oulun yliopiston kansainvälistymisestä hyvä esimerkki on Akatemian ja Tekesin yhteisen Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) -rahoitusohjelman hyödyntäminen. ”Oulun yliopiston FiDiPro-professorit ovat profiloituneet hyvin yliopiston keskeisille vahvuusalueille kuten informaatioteknologiaan, mutta myös arktiseen tutkimukseen”, Mattila sanoo.

”FiDiPro-ohjelma on yksi tärkeimmistä kansainvälistymisen keinoistamme ja Oulun yliopisto on menestynyt siinä hyvin. Tällä hetkellä yliopistossa työskentelee esimerkiksi kaksi japanilaista FiDiPro-professoria it-alalla, ja tämä on nostanut yhteistyömme Japaniin aivan uudelle tasolle”, jatkaa rehtori Lajunen. Kaikkiaan Oulun yliopistossa on parhaillaan seitsemän FiDiPro-professoria ja vuoden 2012 alussa heitä saapuu Ouluun kaksi lisää.

FiDiPro-ohjelma tarjoaa yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata määräaikaisesti ulkomaalaisia tai pitkään ulkomailla työskennelleitä suomalaisia professoritason tutkijoita tutkimustyöhön Suomeen.

Pääjohtaja Mattila näkee arktisen tutkimuksen kasvavaksi tutkimusteemaksi ja yhdeksi nousevan kansainvälisen kiinnostuksen kohteeksi. ”Haasteet ovat siinä, että omaamme tällä alalla maailman tason tutkijoita ja että tutkimusyhteisömme nähdään kilpailukykyisinä ja houkuttelevina kumppaneina”, hän lisää. Suomen Akatemia tukee yliopistojen kansainvälistymistä avaamalla tutkijaliikkuvuuden ja tutkimusyhteistyön ovia. Akatemian tavoitteena on rakentaa kestäviä yhteistyösuhteita hyvien yliopistojen kanssa.

Suomen Akatemia on Oulun yliopiston tärkein niin kutsutun täydentävän kilpaillun rahoituksen lähde. Vuonna 2010 Akatemian rahoitus Oulun yliopistolle oli kaikkiaan 17,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden keväällä ja kesällä Akatemian toimikunnat ovat myöntäneet Oulun yliopistolle rahoitusta yhteensä 12,8 miljoonaa euroa. Valtaosa siitä, yli 6 miljoonaa euroa, kohdistuu 11 akatemiahankkeelle.

”Akatemian rahoituksen merkitys Oulun yliopiston tutkimustoiminnalle on erittäin suuri. Rahoituksesta on myös hyvin kova kilpailu, kun sitä myönnetään vain 10–15 prosentille hakemuksista. Oulun yliopisto on viimeisten neljän vuoden aikana kasvattanut Akatemialta saamaansa rahoitusta 10,4 miljoonasta 17,5 miljoonaan euroon”, toteaa rehtori Lajunen.

Sekä Oulun yliopisto että Suomen Akatemia katsovat valtion tiukan budjettiehdotuksen vuodelle 2012 luovan entistä suuremman paineen valintojen tekemiseen. Akatemian tutkimusmäärärahoja koskevan myöntämisvaltuuden kokonaistasoon ehdotetaan 10 prosentin leikkausta, mikä tulee näkymään yliopistoissa.

Rehtori Lauri Lajunen muistuttaa, että uudet innovaatiot syntyvät usein perustutkimuksesta, jota juuri Akatemia rahoittaa. ”Esimerkiksi Oulun yliopistosta on 2000-luvulla syntynyt 35 uutta yritystä, joista hyvin moni perustutkimuksen pohjalta. Siksi olisi toivottavaa, että valtion ensi vuoden budjetissa ei leikkauksia kohdistettaisi Suomen Akatemian myöntämään tutkimusrahoitukseen”, hän sanoo. 

Lisätietoja:
pääjohtaja Markku Mattila, puh. (09) 7748 8210
rehtori Lauri Lajunen, puh. (08) 553 4091

 

 

 

 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »