EN

Neurotieteen tutkimusohjelma edisti nuorten tutkijoiden urakehitystä

25.01.11

Suomen Akatemian Neurotieteen tutkimusohjelma kannusti ohjelmaan osallistuneita tutkijoita kansainvälisyyteen, liikkuvuuteen ja uudenlaiseen tutkimusyhteistyöhön. Erityisen hyvin ohjelma tuki nuorten tutkijoiden urakehitystä ja lisäsi tohtorikoulutettavien ja tutkijatohtoreiden palkkaamista alan tutkimushankkeisiin. Näin todetaan ohjelman arviointiraportissa.

Vuosina 2006-2009 toteutetun Neurotieteen tutkimusohjelman (NEURO) tavoitteena oli tukea alalle tyypillistä monitieteisyyttä ja lisätä neurotieteellisen tutkimuksen eri osa-alueiden yhteistyötä. Tavoitteena oli myös tiivistää hajanaisia tutkimusympäristöjä ja edistää monipuolista tutkijankoulutusta. Ohjelmassa tehtiin uudenlaista kansainvälistä rahoitusyhteistyötä Kiinan ja Kanadan tutkimusrahoittajien kanssa. 

Tutkimusohjelman onnistumista arvioineen kansainvälisen paneelin mukaan NEURO-ohjelmalle asetetut tavoitteet olivat kunnianhimoisia ja haastavia, mutta niistä suuri osa onnistuttiin toteuttamaan ohjelmakaudella. ”Ohjelmarahoituksen osuus tutkimusryhmien kokonaisrahoituksesta oli kuitenkin suhteellisen vähäinen, joten paneelin käsityksen mukaan raportoidut tutkimustulokset on tuotettu paljolti muun kuin ohjelmarahoituksen turvin. Siksi ohjelman tuottaman lisäarvon analysointi on haastavaa”, paneeli toteaa.
 
Paneelin mukaan neurotieteeseen liittyvä viestintä medialle ja suurelle yleisölle lisääntyi ohjelmakaudella merkittävästi, joten ohjelman tavoite neurotieteen tutkimuksen tunnetuksi tekemisestä ja alan tutkimustulosten viestimisestä toteutui hyvin.

Kansainvälinen arviointipaneeli ehdottaa, että Akatemia toteuttaisi neurotieteen alalle uuden tutkimusohjelman, mutta ei yhtä laaja-alaisena kuin nyt päättynyt ohjelma. Se voisi keskittyä kognitiivisen ja molekulaarisen neurobiologian integrointiin. Arviointipaneelin puheenjohtajana toimi professori Eero Vuorio (Biokeskus, Helsingin yliopisto) ja muina jäseninä professori Sten Grillner (Karolinska Institutet, Ruotsi), tohtori Pierre Drapeau (Montrealin yliopisto, Kanada) ja tohtori Zhi-Qi Xiong (Institute of Neuroscience, Kiina). 

NEURO-tutkimusohjelman arviointiraportti on kokonaisuudessaan luettavissa Suomen Akatemian verkkosivuilla www.aka.fi kohdassa julkaisut > julkaisusarja. Raportti on ilmestynyt englanniksi.

Suomen Akatemian Neurotieteen tutkimusohjelma NEURO (www.aka.fi/neuro) toteutettiin vuosina 2006–2009. Ohjelmalla  tuettiin korkeatasoista monitieteellistä neurotieteen tutkimusta ja vahvistettiin tutkijoiden yhteistyötä ja verkottumista. Ohjelma toteutettiin yhteistyössä Kanadan ja Kiinan tutkimusrahoittajien kanssa.

Lisätietoja:
Ohjelmapäällikkö Mika Tirronen, Suomen Akatemia, p. 040 702 7462, mika.tirronen(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi


 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »