KUTSU: Academia populi – Tiedettä kaikille 27.10.2011

Suomen Akatemia on muuttanut Hakaniemeen ja järjestää nyt uusissa tiloissaan kaikille avoimen luentotilaisuuden, jossa tutkijat kertovat työstään ja kiehtovista tutkimusaiheistaan. Myös tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

Academia populi – Tiedettä kaikille -tilaisuus järjestetään osoitteessa Hakaniemenranta 6 (1. krs) torstaina 27.10.2011 klo 10–14. Kahvitarjoilu.


Ohjelmassa:

10.00 Avaussanat, ylijohtaja Riitta Mustonen, Suomen Akatemia

10.05 professori Atte Korhola, Helsingin yliopisto: "Mutaa, jäätä, hiiltä ja nokea - ilmastonmuutoksesta maanläheisesti". Atte Korhola on paleolimnologi ja Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitoksen ympäristömuutoksen professori. Hän on myös Suomen Akatemian bio- ja ympäristötieteiden tutkimuksen toimikunnan jäsen. Korholan erityisalue on jääkauden jälkeisen ilmaston vaihtelun sekä ravinnekuormituksen muutosten vaikutus vesiekosysteemeihin.

10.30 Vuoden 2010 Viksu-tiedekilpailussa 2. palkinnon voittanut Joona Pohjonen, Karstulan lukio: "Koulua ja koneautomaatioita". Joona Pohjonen kehitti voittoisassa Viksu-työssään menetelmän, jossa robottia ohjataan konenäön avulla. Nyt ensimmäinen konenäköjärjestelmä on jo teollisuuskäytössä eräässä robottisolussa. Joonan ensimmäisen konenäkösovelluksen tarkoitus on tarjota vaihtoehto perinteiselle, koordinaatistosidonnaiselle teollisuusrobottien ohjaukselle.

11.00 tutkimusprofessori Mika Pantzar, Kuluttajatutkimuskeskus: "Kuinka talous sopeutuu arjen rytmeihin?" Mika Pantzar on erikoistunut teknologiatutkimukseen ja käyttäjäläheisten innovaatioiden tutkimukseen. Pantzarin kirja ”Kuinka teknologia kesytetään” on saanut Suomen Valtion tiedonjulkistamispalkinnon ja Vuoden tiedekirja -kunniamaininnan.

11.30 tauko

12.20 Musiikkia, Tango Academica

12.30 akateemikko Riitta Hari, Aalto-yliopisto: "Aivot askarruttavat". Riitta Hari on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu aivotutkija sekä neurotieteilijä. Hari tutkii nykyisin vuorovaikutustilanteisiin liittyviä aivotapahtumia. Aalto-yliopiston kylmälaboratorion aivotutkimusyksikköä johtavan akateemikon ja hänen ryhmänsä tunnetuimpiin saavutuksiin kuuluu magnetoenkefalografian (MEG) ja sen sovellusten pitkäjänteinen kehittäminen.

13.00 dosentti Terhi Utriainen, Helsingin yliopisto: "Uskonto ja suomalaisten naisten arki: aherrusta ja enkeleitä". Terhi Utriainen on Helsingin yliopiston uskontotieteen laitoksen dosentti. Hän on tutkinut Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessaan uskontoa ja sukupuolta suomalaisten naisten kirjoituksessa. Utriainen on toiminut myös kirja-arvostelijana ja hän on usean tiedeyhdistyksen jäsen.

13.30 dosentti Harry J Lehto, Tuorlan observatorio, Turun yliopisto: "Elämän rakennuspalikoita etsimässä". Tähtitieteilijä Lehto johtaa Turun yliopiston Tuorlan observatoriota. Hänen erikoisalaansa ovat mm. astrobiologia, röntgen- ja radiotaivaan eri kohteiden tutkiminen sekä kvasaarien ja niissä olevien suurten mustien aukkojen tutkiminen.

Lisätietoja:
www.tietysti.fi > Tapahtumat

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. (09) 7748 8345
etunimi.sukunimi(at)aka.fi





 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »