ESF ja EUROHORCs yhdistymispaineiden alla

10.02.11

Vuoden 2010 alusta alkaen Euroopan tiedesäätiö (ESF) ja Euroopan tutkimus- ja rahoittajaorganisaatioiden pääjohtajista koostuva EUROHORCs ovat keskustelleet yhdistymisestä. Keskustelujen taustalla on erityisesti päällekkäisyys organisaatioiden jäsenyyksissä. Ratkaisuja odotetaan keväällä.

Sekä ESF:llä että EUROHORCSilla on molemmilla samantapaiset kiinnostuksen kohteet. Molemmat työskentelevät Euroopan tutkimusalueen (ERA) onnistumisen puolesta. Ne ovat yhdessä laatineet ERAa koskevan vision sekä toimenpidesuunnitelman tavoitteisiin pääsemiseksi (EUROHORCs and ESF Vision on a Globally Competitive ERA and their Road Map for Actions).  Suunnitelma toimii hyvänä pohjana mahdollisen uuden organisaation visiolle ja tehtäville.

Mikäli nämä kaksi organisaatiota yhdistyvät, voisivat ne puhua yhdellä ja voimistuneella äänellä Euroopan tieteestä. Niillä olisi yhdessä nykyistä enemmän voimia ERAn tulevaisuuden rakentamisessa. Uusi organisaatio voisi keskittyä sellaisiin toimiin, joilla olisi todellista vaikutusta tutkimukseen, tieteeseen sekä tutkimuksen johtamiseen ja organisointiin Euroopassa.  Päätavoite olisi lisätä Euroopan globaalia kilpailukykyä. Uusi organisaatio painottaisi entistä enemmän strategisia toimia ja laittaisi aiempaa valikoidummin painoa yhteisiin tutkimusinstrumentteihin. Nykyisiin toimintamuotoihin kuuluvat muun muassa tieteelliset konferenssit, EUROCHORES-tutkimus-ohjelmat ja tutkimusverkosto-ohjelmat (RNPt)

 Ehdotuksia uudesta organisaatiosta on jo laadittu

EUROCHORCsien ja ESF:n edustajista koostuva työryhmä on laatinut ehdotuksia uudesta organisaatiosta sekä sen ydintehtävästä, toiminnoista, rakenteesta ja jäsenyydestä. EUROHORCsien yleiskokous käsittelee uutta organisaatiota koskevaa ehdotusta huhtikuussa 2011 ja ESF:n ylimääräinen yleiskokous toukokuussa.

ESF:n marraskuussa 2010 pidetyssä yleiskokouksessa päätettiin, että valtaosa ESF:n toiminnoista jatkuu. Vain kaksi hakua peruttiin tässä muutosvaiheessa: Call for Research Networking Programmes (RNPs) 2010 ja Call for EUROCORES Themes and the ECRP Call 2011.

Seuraavat ESF:n toiminnot jatkuvat yleiskokouksen linjausten mukaisesti:

  • Vuoden 2009 haussa rahoitettavaksi esitetyt tutkimusverkosto-ohjelmat (RNPs), jotka ovat saaneet riittävät rahoitussitoumukset, käynnistyvät sovitun mukaisesti vuoden 2011 alkupuolella.
  • Kokeilevat työpajat (Exploratory Workshops), ennakointihankkeet (Forward Looks), jäsenorganisaatioiden yhteistyöfoorumit ( Member Organisation Fora), tiedepoliittiset toimenpiteet, useimmat konferenssiyhteistyökuviot sekä meneillään olevat verkosto-ohjelmat ja EUROCORES-tutkimusohjelmat.

ESF hoitaa nykyisiin EC-sopimuksiin sisältyvät velvoitteet. Uusiin, ennen vuotta 2015 päätettäviin sopimusneuvotteluihin se lähtee vain, jos ne selkeästi liittyvät EUROHORCsin ja ESF:n toimenpidesuunnitelmaan. ESF jatkaa COSTin toimeenpanevana toimijana tutkimuksen 7. puiteohjelman loppuun asti.  ESF:n tieteellinen neuvosto, pysyväiskomiteat, asiantuntijaneuvostot ja asiantuntijakomiteat jatkavat, kunnes päätökset on tehty.  

Lisätietoja:

ESF:n verkkosivut www.esf.org ja http://www.esf.org/about-us/latest-developments-between-esf-eurohorcs.html

http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Kansainvalisyys_/Eurooppalainen-tutkimusalue/Euroopan-tiedesaatio-ESF/

 

Suomen Akatemian viestintä
viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. (09) 7748 8347, 040 729 6736
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »