SV EN

Akatemia rahoittaa SHOK-tutkimusta yli seitsemällä miljoonalla eurolla

14.12.11

Suomen Akatemia rahoittaa strategisen huippuosaamisen keskittymien (SHOK) tutkimusta 7,2 miljoonalla eurolla.  Rahoitusta saa seitsemän tutkimuskonsortiota ja kaksi tutkimushanketta. Akatemian tavoitteena on lisätä strategisen huippuosaamisen keskittymien toiminnassa mukana olevien korkeatasoisten tutkijoiden määrää ja vahvistaa SHOKien tieteellistä tutkimusta.

Akatemian rahoitus on suunnattu tietovarantojen menetelmien  ja sovellusten sekä  yksilön infektioalttiuden ja biomarkkereiden tutkimukseen. Rahoitusta saaneet tutkimushankkeet liittyvät neljän eri SHOKin teema-alueille:  Terveys ja hyvinvointi SalWe Oy, Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy, Metsäklusteri Oy, Energia ja ympäristö CLEEN Oy.

Rahoitusta saaneet tutkimuskonsortiot ja -hankkeet ovat:

Venkatachalam Chandrasekarin (Ilmatieteen laitos) johtamassa tutkimuksessa pyritään tieteellisten läpimurtojen tekemiseen informaatioteknologian keinoin aineistona suuret määrät ympäristön havaintoja. Tutkimus liittyy CLEEN Oy:n teema-alueelle, ja siinä ovat Ilmatieteen laitoksen lisäksi mukana Tieteen tietotekniikan keskus (CSC), Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja VTT.

Heikki Hyödyn (Tampereen yliopisto) konsortiossa tutkitaan pikornavirustautien biomarkkereita. Yhteistutkimukseen osallistuu tutkijoita Turun yliopistosta, Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta. Tutkimus kuuluu SalWe Oy:n teema-alueelle.

Ilkka Julkusen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) johtamassa tutkimuksessa selvitetään vakavalle influenssatautimuodolle altistavia geenejä ja kehitetään taudin uusia biologisia merkkiaineita. Tähän konsortioon osallistuu tutkijoita THL:n lisäksi Helsingin yliopistosta. Tutkimus kuuluu SalWe Oy:n teema-alueelle.

Johan Liliuksen (Åbo Akademi) tutkimuksessa perehdytään sulautettujen tietovarantojen agenttipohjaiseen hallintaan. Tutkimus tehdään yhteistyössä Turun yliopiston kanssa ja se kuuluu TIVIT Oy:n alueelle.

Sasu Tarkoman (Helsingin yliopisto) johtamassa tutkimuksessa kehitetään tietovarannon ohjaus- ja kontrollointijärjestelmää HEP-datan analysointiin. Tutkimus kuuluu TIVIT Oy:n teema-alueelle.

Jussi Timosen (Jyväskylän yliopisto) johtamassa tutkimuksessa mallinnetaan ja analysoidaan kuituverkostoja. Tutkimuskonsortiossa on mukana myös Helsingin yliopisto ja se kuuluu Metsäklusteri Oy:n ja TIVIT Oy:n teema-alueille.

Jaana Vuopion (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) konsortiossa tutkitaan streptokokki-infektioita, tautialttiutta ja biomarkkereita. Tutkimukseen osallistuu tutkijoita myös Helsingin yliopistosta ja se kuuluu SalWe Oy:n teema-alueelle.

Samuel Kasken (Aalto-yliopisto) tutkimushankkeessa perehdytään usean tietolähteen mallintamiseen ja tutkimus liittyy TIVIT Oy:n ja SalWe Oy:n aloihin.

Jorma Laaksonen (Aalto-yliopisto) tutkii hankkeessaan uusia automaattisia sisällönkuvailu- ja indeksointimenetelmiä suurille määrille audiovisuaalista mediadataa. Tutkimus kuuluu TIVIT Oy:n alueelle.

Strategisen huippuosaamisen keskittymät muodostavat yhteistyöalustan innovatiivisille yrityksille ja tutkimukselle. Keskittymät ovat uudenlaisia verkostoja, joissa tehdään tiivistä ja pitkäjänteistä työtä yhteisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Tavoitteena ovat globaalisti merkittävät läpimurtoinnovaatiot, jotka on muutettavissa elinkeinoelämän kasvuksi ja yhteiskunnan hyvinvoinniksi. Keskittymiä rahoittavat yritykset, yliopistot, Tekes ja Suomen Akatemia.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Jukka Reivinen, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8332, jukka.reivinen(at)aka.fi, www.shok.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369
riitta.tirronen(at)aka.fi

 

 

 

 

 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »