SV EN

FiDiPro-ohjelma tuo 12 uutta huippututkijaa Suomeen

10.6.2008

Suomen Akatemian hallitus on päättänyt rahoittaa 12 uutta FiDiPro (Finland Distinguished Professor)-professuuria suomalaisissa yliopistoissa ja yhdessä tutkimuslaitoksessa. Nyt päättyneessä FiDiPro-ohjelman toisessa haussa Akatemia rahoittaa ulkomaisten huippututkijoiden työskentelyä Suomessa yhdeksällä miljoonalla eurolla keskimäärin viiden vuoden rahoituskauden ajan. FiDiPro-ohjelman toisesta hausta saavat rahoitusta Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Merentutkimuslaitos, Tampereen yliopisto, Teknillinen korkeakoulu ja Turun yliopisto sekä Joensuun ja Kuopion yliopistot yhteisellä tutkimushankkeellaan.

Rahoitettavat professuurit kattavat tieteenalat laajasti. Mukana on niin matematiikkaa, kielitieteitä, fysiikkaa, biokemiaa, metsätieteitä kuin Itämerentutkimustakin. Myös tietojenkäsittelytieteet ja historia ovat edustettuina hankkeissa. Hankkeille on ominaista monitieteinen tai tieteidenvälinen tutkimusote. Ensimmäistä kertaa FiDiPro-professoreiksi valittiin myös kaksi naista.

Ohjelman suosio pysynyt korkealla

Vuonna 2006 aloitettu rahoitusohjelma herätti runsaasti kiinnostusta myös nyt toteutetulla toisella hakukierroksella. Lokakuun aiehakuun tuli 53 hakemusta, joista Akatemian hallitus päätti joulukuussa pyytää varsinaiset hakemukset 28 hankkeelta. Osa näistä oli kahden yliopiston yhteishankkeita.

Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) -ohjelma on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma, jonka avulla ulkomaalaiset tai pitkään ulkomailla työskennelleet suomalaiset voivat työskennellä Suomessa määräajan.  Rahoitusohjelmalla tavoitellaan pitkäaikaista, kansainvälistä yhteistyötä, joka vahvistaa Suomen tieteellistä ja teknologista osaamista. Rahoituksen saaneet yliopistot ja tutkimuslaitokset voivat rekrytoida kansainvälisesti arvostettuja asiantuntijoita, joita olisi muuten vaikea saada pitkäksi aikaa Suomeen.

Yhteensä Suomessa työskentelee parhaillaan 28 FiDiPro-professoria. Tänään rahoituspäätöksen saaneet uudet FiDiPro-professorit aloittavat Suomessa aikaisintaan lokakuussa.

Luettelo rahoitetuista FiDiPro-professoreista ja tutkimushankkeista

www.fidipro.fi

Lisätietoja:

Pääjohtaja Markku Mattila, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8210,
markku.mattila (at) aka.fi
Erikoistutkija Hannele Kurki, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8398,
hannele.kurki (at) aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Tiedottaja Riitta Tirronen
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen (at) aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »