Norsunpoikanen selviytyy paremmin isoäidin hoivassa

10.6.2016

Aasian norsujen parissa isoäideillä on merkittävä rooli. Norsumummoja tarvitaan varmistamaan poikasten selviäminen ja emojen lisääntymismenestys. Ihmisyhteisöissä isoäidit tarjoavat usein apuaan ja hoitavat lapsenlapsiaan monissa perheissä ympäri maailman. Perinteisissä yhteisöissä tällainen apu on todistettavasti parantanut lastenlasten selviytymisen todennäköisyyttä ja lyhentänyt tyttärien synnytysvälejä.

Turun yliopiston tutkijat ovat nyt osoittaneet, että vastaava ilmiö esiintyy Myanmarin norsuyhteisöissä. "Tutkimuksessa havaitsimme, että alle 20 vuotiaiden norsuemojen poikasilla oli kahdeksan kertaa alhaisempi kuolleisuusriski viiteen ikävuoteen mennessä, jos mummo eli samalla alueella poikasen kanssa, verrattuna niihin poikasiin, joiden mummo ei ollut läsnä", tutkija Mirkka Lahdenperä sanoo.

Lähellä olevat isoäidit lyhensivät myös tyttäriensä synnytysvälejä, joten emolle syntyi enemmän poikasia mummon ollessa lähistöllä. Norsumummot, joilla oli omia pieniä poikasia, olivat yhtä hyödyllisiä poikasten kannalta kuin mummot, jotka eivät enää lisääntyneet itse.

"Isoäitinorsut voivat olla erityisen tärkeitä tyttärille, jotka ovat ennestään kokemattomia poikasten hoidossa. Vanhemmat tyttäret puolestaan ovat jo saaneet tarpeeksi kokemusta poikasten kasvatuksesta onnistuakseen ilman lähistöllä olevan äidin apua", akatemiaprofessori Virpi Lummaa toteaa.

Lähde: Turun yliopisto

Viimeksi muokattu 10.6.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »