EN

Millennium-voittaja todistaa oivaltavan perustutkimuksen merkityksestä innovaatioissa

24.5.2016

Tekniikan Akatemia on myöntänyt vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon yhdysvaltalaiselle biokemistille Frances Arnoldille. Arnoldin uraauurtava innovaatio, suunnattu evoluutio, matkii laboratoriossa luonnonvalintaa. Menetelmällä voidaan luoda uusia ja parempia proteiineja, joita voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi uusiutuvan energian sovelluksissa ja lääkkeiden valmistuksessa.

Tekniikan huippuinnovaatioille myönnettävä Millennium-teknologiapalkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran, ja se on arvoltaan miljoona euroa. Palkinto on suomalainen tunnustus ihmisten elämänlaatua ja kestävää kehitystä edistävän teknologian kehittäjille.

Frances Arnoldin menetelmä on vallankumouksellinen, koska halutun geenin DNA-rakenteeseen voidaan tehdä sattumanvaraisesti mutaatioita, kuten luonnossakin spontaanisti tapahtuu. Muokatut geenit tuottavat aivan uudenlaisia proteiineja, joiden joukosta valitaan teollisuusprosessin kannalta hyödylliset.

Suomen Akatemian pääjohtajan Heikki Mannilan mielestä Arnoldin tutkimus on osoitus siitä, miten oivaltava perustutkimus tuottaa merkittäviä innovaatioita.

”Murrokselliset innovaatiot syntyvät yleensä omintakeisesta perustutkimuksesta, ja siinä vapaan tutkimuksen rahoitus ja ensiluokkaiset tutkimusympäristöt ovat keskeisiä”, Heikki Mannila sanoo.

Arnoldin kehittämät innovaatiot ovat mullistaneet aiemmin hitaan ja kalliin proteiinimuokkauksen, ja hänen menetelmänsä ovat käytössä sadoissa laboratorioissa ja yrityksissä ympäri maailmaa. Muokatuilla proteiineilla korvataan kallista tai fossiilisia raaka-aineita käyttävää tuotantoa muun muassa polttoaineiden, paperituotteiden, lääkkeiden, tekstiilien ja maataloudessa käytettävien kemikaalien valmistuksessa.

Millennium-palkitun menetelmän tärkeäksi sovellusalaksi on vihreän kemian ja uusiutuvan energian ohessa noussut lääketeollisuus. Arnoldin kehittämällä innovaatiolla voidaan rakentaa entsyymejä tehokkaaseen lääkkeiden valmistukseen, ja sillä on jo luotu esimerkiksi uudenlainen lääke tyypin 2 diabetekseen.

Frances Arnold toimii Caltechissa (California Institute of Technology) kemiantekniikan, biotekniikan ja biokemian professorina. Hänet on ensimmäisenä naisena valittu kaikkiin kolmeen USA:n kansalliseen tiedeakatemiaan.

www.taf.fi

 

 

Viimeksi muokattu 26.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »