Maksasyöpään kehitetään täsmähoitoa

24.5.2016

Maksasyöpään kehitetään täsmähoitoa

Itä-Suomen yliopiston ja Tübingenin Eberhard Karls -yliopiston tutkimuksessa on löydetty uusi molekyylitason mekanismi, jonka avulla voidaan estää yleisimmän maksasyövän, hepatosellulaarisen karsinooman, kasvua. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Nature Medicine -lehdessä.

Tutkimuksessa havaittiin, että hiiren ja ihmisen maksasyöpä, jossa p53-proteiinin toiminta on häiriintynyt tai estynyt, on riippuvainen Aurorakinaasi A- eli Aurka- ja MYC-proteiinien välisestä vuorovaikutuksesta. Aurka-proteiinin häirintä tietynlaisella lääkeainemolekyylillä johtaa tämän vuorovaikutuksen estymiseen ja syöpäsolujen kuolemaan.

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen PMC-tutkimusryhmä selvitti tutkimuksessaAurka- ja MYC-proteiinien välisiä vuorovaikutuksia tietokoneavusteisen molekyylimallinnuksen avulla. Mallinnuksen avulla pystyttiin myös ymmärtämään, miksi vain tietyntyyppiset lääkeainemolekyylit estävät Aurka-MYC-vuorovaikutuksen, kun taas toisenlaiset lääkeainemolekyylit eivät vaikuta tähän vuorovaikutukseen lainkaan. Lisäksi mallinnuksen perusteella voitiin etukäteen ennustaa, estääkö tietty lääkeainemolekyyli Aurka-MYC-vuorovaikutuksen vai ei.

Edenneen maksasyövän hoitoon ei tällä hetkellä ole tehokkaita hoitovaihtoehtoja olemassa. Vaikuttamalla spesifisesti Aurka-proteiiniin voi olla mahdollista tehokkaasti estää p53-muutoksen omaavan maksasyövän kasvua. Tutkimuksen tuloksia voidaan siis hyödyntää tällaista maksasyöpää sairastavien potilaiden hoidossa.

Tämän mahdollisen maksasyövän lääkehoitokohteen löytymisen myötä on aloitettu uuden syöpälääkkeen kehitysprojekti Itä-Suomen yliopiston ja Tübingenin yliopiston välillä. Tutkimusyhteistyöhön on osallistunut myös useita muita yliopistoja ja tutkimuslaitoksia Saksasta ja Ranskasta.

Tutkimukseen saatiin Suomen Akatemian, EU:n ja Saksan tutkimussäätiön DFG:n rahoitusta.

Viimeksi muokattu 24.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »