Lapsuuden elintapojen riskitekijät ennustavat aikuisuuden rasvamaksaa

21.7.2016

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimassa valtakunnallisessa tutkimuksessa tunnistettiin maksan rasvoittumista ennustavia lapsuuden elintapoihin liittyviä riskitekijöitä.

– Rasvamaksan merkittävin riskitekijä on lihavuus, mutta myös perimä voi osaltaan altistaa maksan rasvoittumiselle. Hoitamattomana rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen tai maksakirroosin. Rasvamaksa aiheuttaa myös riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, akatemiaprofessori Olli Raitakari kertoo.

Elämäntapojen vaikutusta maksan rasvoittamiseen selvittänyt tutkimus on osa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimaa, valtakunnallista Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta (Young Finns Study, YFS). Tutkimukseen osallistui 2 042 henkilöä, joiden lapsuusiän riskitekijöistä kerättiin tietoa tutkimuksen alussa vuonna 1980, jolloin tutkittavat olivat 3-18 vuotiaita.

Lisäksi tutkittavien perimästä määritettiin neljä geenimerkkiä, joiden on osoitettu olevan yhteydessä alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan suurissa genominlaajuisissa assosiaatiotutkimuksissa.

– Lapsuusiän riskitekijöistä suuri seerumin insuliinipitoisuus ja suuri painoindeksi sekä alhainen syntymäpaino ennustivat rasvamaksan kehittymistä aikuisiällä. Lisäksi yhden nukleotidin mutaatiot lokuksissa eli kromosomiston sijaintipaikoissa TM6SF2 ja PNPLA3 olivat yhteydessä maksan rasvoittumiseen, tohtorikoulutettava Emmi Suomela kertoo.

Tutkimuksessa havaittiin, että rasvamaksan kehittymiseen ennakoinnissa kannattaa ottaa iän, sukupuolen, painoindeksin ja insuliinimäärän lisäksi huomioon syntymäpaino ja geenimerkit lokuksissa TM6SF2 ja PNPLA3.

– Tutkimus antaa keinoja tunnistaa varhaisessa vaiheessa nuoret lapset ja nuoret, joilla on korkea riski saada tulevaisuudessa rasvamaksa. Rasvamaksan ennaltaehkäisy jo lapsuudesta lähtien on tärkeää, koska edenneeseen maksan rasvoittumiseen ei ole parantavaa hoitoa, Raitakari sanoo.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Journal of Hepatology lehdessä http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(16)30206-9/fulltext

Lähde: Turun yliopiston tiedote

Lisätietoja

  • Turun yliopiston tiedote
  • Akatemiaprofessori, tutkimuksen koordinaattori Olli Raitakari, puh. 02 333 7556, olli.raitakari(at)utu.fi

 

Viimeksi muokattu 21.7.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »