SV EN

Ksenon-kaasusta suoja aivoille sydänpysähdyksen hoidossa

16.3.2016

Potilailla, jotka saivat sydänpysähdyksen jälkeen hengitysilman kautta jalokaasu ksenonia, oli merkittävästi vähemmän valkean aineen vaurioita kuin verrokkipotilailla. Tyksistä johdetun tutkimuksen tulokset julkaistiin maaliskuussa arvostetussa JAMA (The Journal of the American Medical Association) -julkaisussa. Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Hapenpuute aiheuttaa pitkittyessään palautumattoman aivovaurion sydänpysähdyksen yhteydessä. Minkään tähän mennessä tutkitun lääkeaineen ei ole todettu voivan suojata ihmisaivoja hapenpuutevauriolta.  Hengitysilman kautta annettavalla jalokaasu ksenonilla on aiemmin todettu eläinkokeissa olevan aivoja hapenpuutteelta suojaavia ominaisuuksia.

Turun yliopistollisessa sairaalassa ja Helsingin yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä kliinisessä lääketutkimuksessa annettiin vuosina 2009-2014 ensimmäisenä maailmassa ksenonia sydänpysähdyksen jälkeen elvytetyille tehohoitopotilaille.

Hoidon jälkeen aivojen magneettitutkimuksessa todettiin, että ksenonhoitoa saaneilla potilailla aivojen valkean aineen vaurio oli merkitsevästi vähäisempää, kuin tavallista hoitoa saaneilla. Noin 42 prosenttia aivojen valkeasta aineesta oli vaikeammin vaurioitunutta kontrollipotilailla.

”Tämä viittaa aivoja suojaaviin ominaisuuksiin myös ihmisillä, koska aivojen valkea aine on erityisen tärkeä korkeampien älyllisten toimintojen kannalta”, kertoo tutkimuksen johtaja, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Timo Laitio Tyksin teho-osastolta. 

Viimeksi muokattu 16.3.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »