Geenien säätelymekanismin häiriö keliakian oireiden taustalla

1.9.2016

Suomen Akatemian tutkijatohtorin vetämä tutkimusryhmä selvitti suoliston säätelymekanismin, jossa havaittiin olevan häiriö keliakiassa ja mahdollisesti myös paksusuolen syövässä. Tutkimus tuo uutta tietoa ohutsuolen pintakudoksen eli epiteelin erilaistumishäiriön synnystä ja ylläpidosta keliakiassa.

Keliakia on viljatuotteiden sisältämän valkuaisen, gluteenin, laukaisema autoimmuunisairaus henkilöillä, joilla on siihen geneettinen alttius. Esimerkiksi ruoansulatukselliset oireet syntyvät, kun gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvossa vaurion, jossa nukkalisäkkeet lyhenevät ja kuopakkeet syvenevät. Solutasolla tämä tarkoittaa epiteelisolujen erilaistumistason laskua ja lisääntynyttä solujen jakautumista, jotka johtavat ravinnon imeytymishäiriöön.

Tutkijat onnistuivat selvittämään epigeneettisen eli niin sanotun Polycombin säätelymekanismin, joka ylläpitää tasapainoa erilaistumattomien kryptan kantasolujen ja erilaistuneiden villuksen epiteelisolujen välillä. Polycomb vaimentaa geenejä epigeneettisesti laittamalla DNA:a pakkaaviin histoniproteiineihin kemiallisia metyyliryhmiä.

”Polycomb-systeemi on erittäin tunnettu säätelijä alkion yksilönkehityksessä. Tutkimuksemme osoittaa, että samainen mekanismi ylläpitää myös aikuisella ohutsuolen kudostasapainoa ja etenkin ohutsuolessa tämä on todella vilkas prosessi, sillä ohutsuolen nukkalisäkkeen epiteelin täytyy uusiutua 4-5 päivän välein”, tutkimuksen johtaja, tutkijatohtori Keijo Viiri sanoo.

Tutkimuksessa havaittiin, että keliakiassa ravinnon gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa liiallisen Polycomb-aktiivisuuden, joka johtaa nukkalisäkkeen erilaistumiseen tarvittavien geenien vaimentumiseen, mikä taas selittää erilaistumistason laskun sairaudessa. Lisäksi työssä havaittiin, että myös paksusuolen syövässä Polycomb-kohdegeeneissä on ilmentymishäiriö. Näyttää siltä, että Polycomb-häiriö on yhteinen nimittäjä suolistosairauksissa, joihin liittyy solujen erilaistumisen heikkenemistä.

Kliinisessä mielessä tämä työ avaa keliakian taudinaiheuttamismekanismeja ja siten parantaa suolistovaurion diagnostiikkaa. Lisäksi, koska Polycomb säätelee vain kehitysbiologisesti tärkeitä geenejä, tämä työ antaa myös instrumentteja suoliston epiteelin tasapainon biologian ymmärtämiseen.

Työ toteutettiin Viirin tutkimusryhmässä Tampereen yliopiston Lasten terveyden tutkimuskeskuksessa. Suomen Akatemian lisäksi tutkimusta rahoittivat Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Sigrid Juséliuksen säätiö, Tekes, Valtion tutkimusrahoitus, Tampereen yliopisto.

Tulokset julkaistiin Stem Cells -tiedelehdessä.
Julkaisun tiedot: Oittinen M, Popp A, Kurppa K, Lindfors K, Mäki M, Kaikkonen MU, Viiri K. “PRC2 Enacts Wnt Signaling in Intestinal Homeostasis and Contributes to the Instigation of Stemness in Diseases Entailing Epithelial Hyperplasia or Neoplasia” Stem Cells, painossa.
Julkaisu Stem Cells -lehden sivuilla

Lähde: Tampereen yliopiston tiedote

Viimeksi muokattu 1.9.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »