Kiina voi puhdistaa ilmansa sitten, kun sen ilmakehässä tapahtuvat kemialliset reaktiot tunnetaan

23.10.2015

Kaupunki-ilman puhdistaminen Kiinassa edellyttää nimenomaan Kiinan ilmakehässä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden tuntemista. Näin arvioi aerosolifysiikan professori Markku Kulmala kommenttiartikkelissaan vasta ilmestyneessä Nature-julkaisussa. Kymmenessä vuodessa voisi mitta-asemien verkolla ja kansainvälisellä yhteistyöllä saada aikaan muutoksen ilmanlaadussa Kiinassa.

Ilman saastuminen uhkaa maapallolla kenties miljardien ihmisten terveyttä, ja kiinalaiset megakaupungit ovat niitä likaisimpia kaupunkeja maailmassa. Näiden kaupunkien ilmakehään on keskittynyt saastepitoisuuksia, jotka ovat kymmen- tai satakertaisia verrattuna Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan.

Saastunut ilma Kiinassa poikkeaa kemialliselta koostumukseltaan ilmakehän tyypillisestä laadusta Euroopassa. Kiinassa ilmakehä myös koostuu ennennäkemättömästä valikoimasta kemikaaleja: saastepäästöjen lähteistä, esimerkiksi teollisuudesta ja autoista, kumpuaa syy siihen, että päivän Pekingin saastesumu on ihan muuta kuin aikoinaan Lontoon hernerokkamainen savusumu 1950-luvulla.

Kaupunki-ilman puhdistaminen Kiinassa edellyttää nimenomaan Kiinan ilmakehässä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden perusteellista tuntemista.

"Jos ilma halutaan puhdistaa, vaaralliset saastuttajat on tunnettava ja on tiedettävä, miten ne vaikuttavat toisiinsa tuottaen kenties uusia vaarallisia yhdisteitä ilmakehässä", sanoo akatemiaprofessori Markku Kulmala.

Lähde: Helsingin yliopisto

Viimeksi muokattu 23.10.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »