"Ikäsyrjintä" pidentää kantasolujen ikää

2.4.2015

Kantasolut voivat vastustaa ikääntymistä antamalla toisen tytärsolunsa periä vain nuoria ja vaurioista vapaita solun osia – toisen tyttären kustannuksella. Tämä havaittiin Helsingin yliopiston akatemiatutkija Pekka Katajiston  ja MIT:n yhteistutkimuksessa. Kantasolut sijoittavat vanhentuneet energiatehtaansa, mitokondriot, kudokseksi erilaistuvaan tytärsoluun ja uusi kantasolu perii vain tuoreita mitokondrioita, joihin ei ole vielä kertynyt vaurioita.

Kudokset uusiutuvat jatkuvasti. Uusiutumisesta vastaavat kantasolut, jotka voivat jakaantua epäsymmetrisesti tuottaen samalla sekä uuden kantasolutyttären että kudoksen toimintoihin erilaistuvan tytärsolun. Kantasoluihin kertyy kuitenkin ajan myötä vaurioita, mikä johtaa niiden toiminnan heikkenemiseen ja lopulta kehon ikääntymiseen.

Katajiston ja MIT:n professori David Sabatinin yhteisesti johtamassa projektissa tutkittiin, käyttävätkö kantasolut epäsymmetristä solunjakaantumista myös keinona vähentää soluvaurioiden kasaantumista kantasoluihin. Tutkijat käyttivät soluelinten eli organellien ikää kerääntyvien vaurioiden indikaattorina ja seurasivat reaaliajassa, kuinka kantasolut sijoittivat eri värein merkityt uudet ja vanhat organellit tytärsoluihin solujakaantumisen yhteydessä.

Toisessa kokeessa tutkijat manipuloivat jakaantumista niin, että vanhat mitokondriot jakaantuivat tytärsoluihin tasaisesti. “Vaikka emme vielä tiedä, kuinka kantasolut tunnistavat mitokondrioidensa iän, vanhojen solunosien tasajako johti kummankin tytärsolun erilaistumiseen eli kantasolujen katoamiseen. Vanhojen solunosien sijoittaminen vain toiseen tyttäreen näyttäisi siis olevan keino vähentää vaurioiden aiheuttamaa kantasolujen väsymistä ja mahdollisesti koko ikääntymisprosessia”, Katajisto toteaa.

Tutkimuksessa käytettiin ihmisen rintarauhasesta eristettyjä kantasoluja. Jatkotutkimuksissa selvitetään, jakaantuvatko kehon muutkin kantasolut mitokondrioita ikäsyrjien, ja mitä vaikutusta nyt havaitulla mekanismilla on kudosten ylläpidolle. Tulokset avaavat uusia mahdollisuuksia selvittää ikääntymisen aikaansaavia solutason mekanismeja, ja jopa sitä, voiko vanhoja kudoksia kenties nuorentaa ohjaamalla kantasoluja jakautumaan mahdollisimman epäsymmetrisesti.

Tutkimus julkaistiin 2.4. arvovaltaisessa Science- julkaisusarjassa.

Viimeksi muokattu 15.4.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »