EN

Älypuhelinten ja tablettien asetukset vaikuttavat laitteen akun kestoon

25.3.2015

Suomen Akatemian rahoituksella tehty tutkimus osoittaa, kuinka mobiililaitteiden asetusten energiankäyttöä voi vähentää säätämällä laitteen omia perusasetuksia. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen NODES­tutkimusryhmä on tutkinut mobiililaitteiden asetusten vaikutusta energiankulutukseen keräämällä tietoa suuresta joukosta erilaisia älypuhelimia ja tabletteja. Tutkimus julkaistiin IEEE International Conference on Pervasive Computing (PerCom) -konferenssissa USA:ssa 24.3.2015.

Mobiililaitteiden joidenkin asetusten, kuten näytön kirkkauden ja verkkoyhteyden, vaikutus akun energiankäyttöön vaikuttaa suoraviivaiselta. Hankalaa taas on arvioida verkkovierailujen, akun kohonneen lämpötilan tai huonon verkkoyhteyden vaikutusta energiankäyttöön.

Tuoreessa tutkimuksessa kiinnitettiin erityisesti huomiota monen eri asetuksen yhteisvaikutukseen, ja tutkimus esittääkin uusia menetelmiä nimenomaan usean eri asetuksen yhteisen energiankäytön arviointiin.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu yli 150 000 mobiililaitteesta kerättyyn dataan. Tällainen joukko tietoa tosielämän käyttötilanteista auttaa mallintamaan tehokkaasti ja monipuolisesti eri asetusten vaikutusta energiankulutukseen. Yhdessä laboratoriomittausten kanssa älypuhelimista ja tableteista kerätty data tarjoaa luotettavan tietolähteen tutkimukselle.

Tutkimuksessa esitetyt energiamallit ja asetusten analysoiminen mahdollistavat sen, että käyttäjä voi jatkossa saada kohdennettuja energiasuosituksia, joilla pidentää laitteen akun kestoa.

Nyt julkaistu artikkeli sisältää seuraavia tuloksia:

  • Yhden “pylvään” menettäminen WiFi­verkon voimakkuudesta voi johtaa jopa 13 prosenttia huonompaan kokonaisakunkestoon.
  • Normaalia korkeampi akun lämpötila voi aiheuttaa 50 prosenttia huonomman akunkeston verrattuna maltillisessa lämpötilassa olleisiin laitteisiin. Akun lämpötila ei aina riipu pelkästään laitteen suorittimen käytöstä.
  • Useimmissa tapauksissa älypuhelimen automaattinen näytön kirkkaus on parempi valinta kuin itse säädetty kirkkaus.
  • Suoritinkäyttöä katsomalla voi helposti ennustaa puhelimen akunkestoa, mutta samaan tarkoitukseen sopivat myös akun lämpötila ja laitteen liikkuvuus.

Kuvateksti: Järjestelmäasetusten vaikutusta akunkestoon voi olla vaikea arvioida

Tutkimusartikkeli “Energy Modeling of System Settings: A Crowdsourced Approach” on saatavilla osoitteessa http://carat.cs.helsinki.fi/#Research.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Viimeksi muokattu 15.4.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »