EN

Akatemiaprofessori Markku Kulmalalle on myönnetty Venäjän maantieteellisen seuran Fedor P. Litke Gold Medal -palkinto

20.8.2015

Kunnianosoitus on hyvin poikkeuksellinen, sillä mitalia on harvoin jaettu Venäjän ulkopuolelle. Kulmala saa sen kiistattomilla ansioilla: hän on geotieteiden alan siteeratuin tutkija maailmassa.

Fedor P. Litke Gold Medal -palkinto myönnettiin Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Markku Kulmalalle Moskovassa keskiviikkona 19.8.2915 Venäjän maantieteellisen seuran 170-vuotisjuhlien yhteydessä hänen ansioistaan ilmakehätieteen, meteorologian ja klimatologian aloilla.

Kulmala tutkii ilmakehän aerosolimuodostusta, ilmakehän, metsien, maaperän ja muiden ekosysteemien vuorovaikutuksia sekä arktista ja boreaalista ilmastoa. Työ on luonnontieteellistä perustutkimusta.

Parhaillaan hänen kansainvälinen tutkimusryhmänsä suunnittelee havaintoasemaverkoston laajentamista yli koko boreaalisen ja arktisen vyöhykkeen. Asemaverkon kasvattaminen on osa laajaa PEEX (Pan Eurasian Experiment) -tutkimusohjelmaa.

Kulmalan ryhmä, joka koostuu sadoista tutkijoista, on tähän mennessä rakentanut ilmakehän ja ekosysteemien vuorovaikutuksia mittaavia havaintoasemia Suomeen neljä kappaletta, yhden Viron Järvseljaan ja yhden Kiinan Nanjingiin.

Markku Kulmala on maailman viitatuin geotieteiden tutkija toukokuusta 2011 alkaen. Hänen tavoitteensa on selittää paitsi ilmakehän aerosolien synty ja kasvu, joka selittäisi ilmastonmuutoksesta jo paljon, myös rakentaa maapallon kattava ilmakehän ilmiöitä havainnoivien asemien verkosto. Tällä verkostolla saadaan selville, miten erilaiset takaisinkytkennät vaikuttavat muuttuvassa ilmastossa.

Fedor P. Litke -mitalia, http://www.rgo.ru/en/society/awards/count-litke-medal, on jaettu äärimmäisen harvoin. Sen pitkässä historiassa tsaarin Venäjältä Neuvostoliiton kautta Putinin Venäjälle Kulmala on harvinainen ulkomaalaistapaus.

Mitalin luovutti Venäjän maantieteellisen seuran puheenjohtaja Sergey Kuzhugetovich Shoygu seuran juhlabanketissa Moskovassa.

Lähde: Helsingin yliopisto

Viimeksi muokattu 20.8.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »